Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει το πετρέλαιο του Ιράν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει το πετρέλαιο του Ιράν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών

Η Ινδία έχει δεσμευτεί να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο και να συνεχίσει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετά από συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του  λίγο  πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που αποσκοπούν στην ανάσχεση των εξαγωγών πετρελαίου της Τεχεράνης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά την αποχώρηση από το διεθνές πυρηνικό σύμφωνο με το Ιράν επέβαλε νέες κυρώσεις κατά του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ.
Η Ουάσινγκτον πιέζει τους συμμάχους να μηδενίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου του Ιράν, μόλις αρχίσουν οι κυρώσεις στις 4 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif συναντήθηκε με τον Ινδικό ομόλογό του, Sushma Swaraj, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI, θυγατρική του Reuters.
"Οι Ινδοί φίλοι μας ήταν πάντα κατηγορηματικοί όσον αφορά την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την οικονομική συνεργασία και την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν. Και άκουσα την ίδια δήλωση από τον Ινδό ομόλογό μου ", δήλωσε ο Zarif όταν ρωτήθηκε εάν η Ινδία έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου.
Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαϊκός πελάτης του Ιράν μετά την Κίνα, έχει ήδη μειώσει την πρόσληψη ιρανικού πετρελαίου, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα σταματήσει πλήρως τις αγορές.
"Έχουμε πλήρη συνεργασία με την Ινδία η οποία περιλαμβάνει επίσης την ενεργειακή συνεργασία επειδή το Ιράν ήταν ανέκαθεν μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας για την Ινδία", πρόσθεσε ο Zarif.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας και η χώρα της Νότιας Ασίας σχεδίαζε να αυξήσει τις αγορές αυτό το οικονομικό έτος, αφού η Τεχεράνη προσέφερε σχεδόν δωρεάν ναυτιλία και παρατεταμένη περίοδο πίστωσης.
Στον προηγούμενο κύκλο κυρώσεων, η Ινδία ήταν μία από τις λίγες χώρες που συνέχισαν να διαπραγματεύονται με το Ιράν.
Ο Zarif δήλωσε ότι το Ιράν θέλει να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις του με την Ινδία




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης