Διεθνή

Κατάρ: Επιπλέον κέρδη 40 δισ. δολαρίων από την αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου

Κατάρ: Επιπλέον κέρδη 40 δισ. δολαρίων από την αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου

Η παραγωγή LNG θα αυξηθεί σε 110 εκατομμύρια τόνους έως το 2025

Πρόσθετα έσοδα 40 δισ. δολάρια θα εισρεύσουν στα ταμεία του Κατάρ από την εξαγωγή φυσικού αερίου μόλις ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης το 2024, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Η αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αφήσει στην κυβέρνηση ένα πλεόνασμα προϋπολογισμού περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, με το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 320 δισ. δολ. να πηγαίνει στο Qatar Investment Authority, το κρατικό ταμείο περιουσίας.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο θέλει να ενισχύσει τη θέση του, καθώς οι ανταγωνιστικές προμήθειες από την Αυστραλία και τις Η.Π.Α. θα μπουν επίσης στην αγορά κατά την επόμενη δεκαετία.
Το κρατικό Qatar Petroleum θα κατασκευάσει τέσσερα νέα εργοστάσια υγροποίησης, μέχρι το 2025,  σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου Saad Sherida Al Kaabi, στους δημοσιογράφους στην Ντόχα την Τετάρτη 26/9/2018.
Η χωρητικότητα LNG του Κατάρ θα αυξηθεί σε 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως από 77 εκατομμύρια σήμερα. Η χώρα πέρυσι ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση της παραγωγής σε 100 εκατομμύρια τόνους μέσα σε επτά χρόνια.
Η απόφαση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο και στα "καλά αποτελέσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη επιπρόσθετη αξιολόγηση και δοκιμή στο Βόρειο Πεδίο", δήλωσε ο Al Kaabi, αναφερόμενος στο τμήμα του Κατάρ στη γιγαντιαία δεξαμενής ανοικτής θάλασσας που μοιράζεται με το Ιράν. Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ θα φθάσει τα 6,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όταν η επέκταση είναι πλήρης, από 4,8 εκατομμύρια σήμερα, ανέφερε.
Η παγκόσμια κατανάλωση LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο κατά την επόμενη δεκαετία σε 416 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance. Οι κινεζικές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 35% τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους και οι εταιρείες φυσικού αερίου από την Αυστραλία, την Αφρική και τις Η.Π.Α. ενισχύουν την παραγωγή για να κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς.
Η Qatar Petroleum σχεδιάζει να λάβει την τελική επενδυτική της απόφαση για την επέκταση μέχρι τα τέλη του 2019 και να επιτύχει το στόχο της κατά 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2024, δήλωσε ο Al Kaabi. Οι προσφορές για τη διάνοιξη νέων υπεράκτιων φρεατίων θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης