Διεθνή

Η βία των καρτέλ μπλοκάρει την ανάπτυξη του σχιστολιθικού στο Μεξικό

Η βία των καρτέλ μπλοκάρει την ανάπτυξη του σχιστολιθικού στο Μεξικό


Η βία αυτή τη στιγμή απειλεί να εκτροχιάσει τη πρώτη δημοπρασία της χώρας για δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραγωγής στα πεδία σχιστόλιθου, τον Φεβρουάριο

Η έκρηξη του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες γεωτρήσεων στην περιοχή Eagle Ford του Νότιου Τέξας, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς η νέα τεχνολογία παραγωγής δημιούργησε πρόσβαση σε δισεκατομμύρια περισσότερα βαρέλια.
Το έργο εκτείνεται πέρα από τα μεξικανικά σύνορα, όπου το όνομά του αλλάζει σε λεκάνη Burgos - μια εξίσου εύφορη περιοχή σχιστόλιθου όπου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μια περιοχή όμως που κυριαρχούν εγκληματικές συμμορίες .
Η βία αυτή τη στιγμή απειλεί να εκτροχιάσει τη πρώτη δημοπρασία της χώρας για δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραγωγής στα πεδία σχιστόλιθου, τον Φεβρουάριο, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για τις ελπίδες αντιστροφής της μείωσης της παραγωγής αργού και φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα δύο δεκαετιών.
Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή μεταρρύθμιση έχει ως στόχο να προσελκύσει επενδύσεις από ξένες πετρελαϊκές εταιρείες από το 2014, μόνο η κρατική επιχείρηση πετρελαίου Pemex του Μεξικού προσπάθησε να διεκδικήσει τα αποθέματα σχιστόλιθου της χώρας και μόνο πειραματικά, ακόμη και σε πεδία που είναι προσβάσιμα με παραδοσιακές μεθόδους γεώτρησης.
Τα εννέα σχιστολιθικά μπλοκ πετρελαίου και φυσικού αερίου μπλοκάρουν στη δημοπρασία και όλα βρίσκονται μέσα στο Burgos, στο βόρειο κράτος Tamaulipas, όπου καρτέλ του κόλπου και της Zeta διεξήγαγαν πόλεμο για τον έλεγχο των οδών ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων από το 2010.

Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι της Pemex σκοτώθηκαν και 16 απήχθησαν επειδή συμμορίες απαιτούσαν χρήματα προστασίας από πετρελαϊκές εταιρείες και εμπόδισαν τα πληρώματα εργασίας να έχουν πρόσβαση σε πηγάδια και αγωγούς. Επίσης δολοφονήθηκε ένας διευθυντής της εταιρείας Weatherford International Ltd (WFT.N), της ελβετικής εταιρείας πετρελαϊκών υπηρεσιών.
Τον Απρίλιο, ένας εργαζόμενος ασφαλείας της Pemex που φυλάσσει εγκαταστάσεις εναντίον κλοπών καυσίμων σκοτώθηκε και άλλος πυροβολήθηκε σε μια ενέδρα στην πόλη Tamaulipas του Matamoros.
Η λεκάνη απορροής του Burgos περιέχει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων σχιστόλιθου, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από τεχνική άποψη, και εκτιμώνται σε 545 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (TCF) φυσικού αερίου και 13,1 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και συμπυκνωμάτων, έναντι 665 TCF φυσικού αερίου και 58 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και συμπυκνωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια.
Οι εταιρείες που ήδη διασχίζουν τα σύνορα στο Τέξας πιθανότατα θα επεκταθούν στο Μεξικό αν η κυβέρνηση μπορούσε να αντιμετωπίσει τη βία, ανέφεραν στελέχη της αγοράς πετρελαίου.
Μεξικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συχνά θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στις συγκεντρώσεις όπου προωθούν τις ευκαιρίες γεωτρήσεων της χώρας στις πετρελαϊκές εταιρείες.
"Σε κάθε συνεδρίαση που ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω, υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια", δήλωσε ο Jorge Rios, αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων για τη Λατινική Αμερική της Precision Drilling, μια καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Eagle Ford και έχει διέλθει στο Μεξικό στο παρελθόν. "Η απάντηση δεν ήταν σταθερή."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης