Περιβάλλον

Η Shell διαπραγματεύεται την αγορά μεριδίου στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων της Gazprom Neft

Η Shell διαπραγματεύεται την αγορά μεριδίου στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων της Gazprom Neft

Η Shell διαπραγματεύεται την απόκτηση μεριδίου στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Neft, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως μια αιφνιδιαστική εισβολή στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η Shell διαπραγματεύεται με την κρατική Gazprom Neft, που είναι η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός πετρελαίου, ώστε να διασφαλίσει ένα μερίδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy στην περιοχή Γιαμάλ που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gazprom Neft, το έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν το 1962, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 438 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (3,2 δισεκατομμύρια βαρέλια) και 186 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα, καθώς η μέγιστη παραγωγή που μπορεί να επιτευχθεί ετησίως είναι 2 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, οι οποίοι αντιστοιχούν μόνο στο 3% της τρέχουσας παραγωγής της Gazprom Neft
Ωστόσο αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν θα σημάνουν μια στροφή για την Shell να κάνει νέες επενδύσεις στη Ρωσία , που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014 λόγω του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας. Από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, πολλές δυτικές εταιρείες ανέστειλα ή διέκοψαν την συμμετοχή τους σε νέα έργα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις υπάρχουσες επενδύσεις τους.
Οι μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένου και του αμερικανικού γίγαντα ExxonMobil, σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε νέα έργα στη Ρωσία πριν της επιβληθούν οι κυρώσεις.

Μία από τις τρεις πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η Shell ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 50% του έργου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Tazovskiy και να κλείσει την συμφωνία έως το τέλος του έτους.

« Για την Gazprom Neft, είναι μια ευκαιρία να πάρει γρήγορα χρήματα, ενώ για την Shell είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνά αποθέματα» δήλωσε η πηγή που τήρησε την ανωνυμία της.

Η Gazprom Neft και η Shell είναι εταίροι στο έργο Salym Petroleum στην δυτική Σιβηρία, όπου παράγονται 120.000 βαρέλια ημερησίως.
Η Shell ανέστειλε τη συμμετοχή της σε διάφορα έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στην Μόσχα. Η Gazprom Neft, βρίσκεται στον κατάλογο των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες της να βρει κεφάλαια στο εξωτερικό.
Δεν βρίσκεται στο Ειδικά Καθορισμένο Εθνικό κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος απαγορεύει σε οντότητες των ΗΠΑ να συνεργάζονται επιχειρηματικά με οποιαδήποτε εταιρεία αναφέρεται στον εν λόγω κατάλογο.

Σύμφωνα με κάποιες ξεχωριστές κυρώσεις, στις αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συνδράμουν τη Gazprom Neft όπως και άλλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, στη εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στην Αρκτική και σε εξορύξεις σε βαθέα ύδατα.
Η Gazprom Neft σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovsky το 2021, παράγοντας περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy αφορούν ένα συμβατικό έργο που αφορά την παραγωγή πετρελαίου σε παράλια και συνεπώς δεν θα πρέπει να υποπέσει στις κυρώσεις που αφορούν την εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων ή κοιτασμάτων σε βαθέα ύδατα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης