Ενέργεια

Στο Υπουργικό του Οκτώβρη η τύχη του τεμαχίου «7» στην Κύπρο

Στο Υπουργικό του Οκτώβρη η τύχη του τεμαχίου «7» στην Κύπρο

Στα μέσα του τελευταίου τριμήνου του έτους είναι προγραμματισμένη η πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil - Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10

Σε περίοδο σημαντικών εξελίξεων σε σχέση με τα ενεργειακά μπαίνει η Κύπρος από τα μέσα Οκτωβρίου, που αφορούν στο γεωτρητικό πρόγραμμα σε σειρά τεμαχίων με πρώτο το «10», την περαιτέρω συνεργασία της ΕΝΙ με την Total σε τεμάχια όπως τα 2, 3 και 8, αλλά και την αδειοδότηση πρόσθετων τεμαχίων, από τα μη αδειοδοτημένα 4, 5 και 7.

Στα μέσα του τελευταίου τριμήνου του έτους είναι προγραμματισμένη η πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil - Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, ξεκινώντας πρώτα με τον στόχο «Δελφίνη» και ακολούθως, εντός Ιανουαρίου 2019, θα προχωρήσουν στον δεύτερο στόχο. Για το αν ο δεύτερος στόχος θα είναι ο «Ανθίας» ή ο «Γλαύκος», ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν και στη βάση των αποτελεσμάτων και διαπιστώσεων της πρώτης γεώτρησης.

Για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, όπως έγγραψε ο «Φ», η ExxonMobil είναι πανέτοιμη και έχουν καθοριστεί και προγραμματιστεί όλες οι λεπτομέρειες, υπεργολαβίες κ.λπ. Πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, εντός Οκτωβρίου, αναμένονται και σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει και η Total αλλά και η ExxonMobil, για το τεμάχιο 7.

Το γεγονός ότι, το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 όχι μόνο συνορεύει, αλλά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα επεκτείνεται και στα τεμάχια 7 και 10, είναι ένας παράγοντας που προκαλεί το ενδιαφέρον των TOTAL και ExxonMobil, αλλά και οι ερμηνείες των σεισμογραφικών για υποσχόμενους στόχους στο ίδιο τεμάχιο είναι ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο.

Η Total έχει επίσης ήδη τις επιστημονικές γνώσεις από τη γεώτρηση στο «Καλυψώ», ενώ και μία εκ των αναμενόμενων γεωτρήσεων της ExxonMobil θα είναι σχετικά πολύ κοντά στο κοίτασμα αυτό. Στο παρασκήνιο, έγιναν και επαφές για συνεργασία των δύο.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης