Αναλύσεις

Συνάντηση με Morgan Stanley και Bank of America θα έχει ο Τσίπρας στις ΗΠΑ με επίκεντρο έκδοση 5ετούς ομολόγου στο 3,30%

Συνάντηση με Morgan Stanley και Bank of America θα έχει ο Τσίπρας στις ΗΠΑ με επίκεντρο έκδοση 5ετούς ομολόγου στο 3,30%

Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς επενδυτές ειδικά την Morgan Stanley και την Bank of America να στηρίξουν σχέδια της Ελλάδος για έκδοση ομολόγου

Συνάντηση με την Morgan Stanley και την Bank of America θα έχει ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.
Η συνάντηση θα έχει επίκεντρο πιθανή έκδοση 5ετούς ομολόγου αν και το ιδανικό θα ήταν να εκδοθεί 10ετές ομόλογο.
Αρχές Οκτωβρίου ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών θα βρεθεί στις αγορές στις Ασίας με την Rothschild ώστε να διερευνήσει τις εκεί αγορές για έκδοση ομολόγου.
Οι αγορές της Ασίας άπαξ και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η Moody’s δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας παρότι αναμενόταν λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, τα τραπεζικά προβλήματα στην Ελλάδα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς επενδυτές ειδικά την Morgan Stanley και την Bank of America να στηρίξουν σχέδια της Ελλάδος για έκδοση ομολόγου ίσως 5ετούς διάρκειας αν και ο στόχος πρέπει να είναι έκδοση 10ετούς.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και όσο εξαρτάται από την συμπεριφορά των ιταλικών ομολόγων έκδοση 10ετούς θα είχε επιτόκιο 4,30% ενώ 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να εκδοθεί στο 3,30%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προηγούμενη έκδοση 5ετούς είχε διαμορφωθεί στο 4,625% και επιτόκιο 3,30% αποτελεί βελτίωση κατά 1,30% βελτιώνοντας το κόστος χρηματοδότησης.
Πιθανόν να υπάρξει re opening δηλαδή επανέκδοση 5ετούς.
Έκδοση 7ετούς θα είχε επιτόκιο 3,50%.

Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα investment grade

Η επενδυτική βαθμίδα (στα αγγλικά investment grade) ή βαθμολογίες τύπου ΒΒΒ- και υψηλότερα είναι η σφραγίδα που αποδεικνύει την αξιοπιστία των ομολόγων μιας χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία junk bond υψηλής κερδοσκοπίας ομόλογα.
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι για τα σκουπίδια αφού ονομάζονται junk bond και η ΕΚΤ δεν τα θεωρεί επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Πολλά funds ώριμων αγορών δεν τα αγοράζουν και γενικώς συγκεντρώνουν επενδυτές τύπου hedge funds δηλαδή κερδοσκοπικά funds που μπορούν οποτεδήποτε να πουλήσουν.
Όταν μια χώρα θεωρείται ότι διαθέτει επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRs στην κατηγορία ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι θεωρείται ότι διαθέτει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα θεωρείται πιο αξιόπιστη, προσελκύει πιο σοβαρούς επενδυτές και η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Π.χ. η ΕΚΤ εάν μια χώρα έχει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα θα ενέτασσε τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ ήταν και είναι για καιρό ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η Κύπρος στις 31 Μαρτίου του 2016 βγήκε από τα μνημόνια όπως και η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου του 2018.
Η Κύπρος ήδη βαθμολογείται με επενδυτική βαθμίδα έχει βαθμολογία δηλαδή ΒΒΒ- .
Πρακτικά λοιπόν η Κύπρος μετά την έξοδο της από τα μνημόνια χρειάστηκε 29 μήνες για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση λοιπόν την περίπτωση της Κύπρου η οποία βαθμολογείται με ΒΒΒ- από την Standard and Poor’s, ΒΒ από την Fitch και Ba2 από την Moody’s…η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2,5-3 χρόνια ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Κοινώς προς τα τέλη του 2020 η Ελλάδα σε ένα ευνοϊκό σενάριο θα αναβαθμιστεί σε BBB- και υψηλότερα.
Οπότε με βάση την περίπτωση της Κύπρου…έχει ακόμη δρόμο και χρόνο για να διανύσει ώστε να αποκτήσει το εισιτήριο της αξιοπιστίας που συνεπάγεται η βαθμολογία investment grade. 

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης