Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Eurostat: Λιγότερο από το 9% της ενέργειας της Κύπρου προέρχεται από ΑΠΕ

Eurostat: Λιγότερο από το 9% της ενέργειας της Κύπρου προέρχεται από ΑΠΕ

Η Νορβηγία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε η Eurostat αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της ΕΕ, στις οποίες λιγότερο από το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2016 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Μάλτα βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας με 6%. Το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία παρήγαγαν και το 7% και η Κύπρο 8,6%.

Πέντε από τα κράτη μέλη παρήγαγαν πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Αυστρία (73%), τη Σουηδία (65%), την Πορτογαλία και τη Δανία (περίπου 54%) και τη Λετονία με 51%.

Από την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται κατά τη διάρκεια του έτους, το 36,9% προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια (31,8%). Η ηλιακή υστέρηση είναι πολύ πίσω με 11,6% και τα υπόλοιπα, 19,7%, παράγονται με διάφορους άλλους τρόπους.

Η Νορβηγία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται, δηλαδή 104,7%. Σχεδόν όλα αυτά, 99%, προέρχονται από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Η Ισλανδία, η οποία παράγει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικές πηγές, πλησιάζει το 95,3%.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φθάσουν το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τις διατάξεις, η Κύπρος πρέπει να έχει μέχρι τότε 13%.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης