Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Petrobas για το 2019 - «Αγκάθι» το χρέος

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Petrobas για το 2019 - «Αγκάθι» το χρέος

Στα 69 δισεκατομμύρια δολάρια το χρέος της εταιρείας

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras της Βραζιλίας σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή από τα σημερινά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια σε περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2019 και να μειώσει το καθαρό χρέος κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της Rafael Grisolia της εταιρείας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση του δυναμικού της εταιρείας. "Αν κοιτάξετε τους άμεσους ανταγωνιστές μας και τους συναγωνιστές  μας όπως Chevron, Exxon και BP, πρέπει να αναζητήσουμε μια πιο ελαφριά κεφαλαιακή διάρθρωση’’.

Προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, η εταιρεία αναπτύσσει γραμμές δράσης για την αύξηση της παραγωγής ακατέργαστου πετρελαίου. Τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2018 μειώνονται σε σύγκριση με τις δυνατότητες της Νοτίου Αμερικής.

Ένα καλύτερο κέρδος θα επέτρεπε στη Petrobras να μειώσει σταδιακά το χρέος της, καθώς είναι η πιο χρεωμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο με χρέος ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου διευκόλυνε την πραγματοποίηση κάποιων πληρωμών, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο πωλήσεων των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έτη 2017-18.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μόλις επιτευχθούν οι στόχοι αναδιάρθρωσης του χρέους, η Petrobras μπορεί να εξετάσει τις ξένες επενδύσεις για να διευκολύνει τις εξαγωγές της αυξανόμενης παραγωγής.

Μία από τις στρατηγικές που η εταιρεία σχεδιάζει να υλοποιήσει μόλις σταθεροποιηθεί είναι η επένδυση σε τερματικούς σταθμούς στο εξωτερικό για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτό θα βοηθούσε τη Βραζιλία να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στο μέλλον.

 

www.worldenergynews.gr