Διεθνή

Επέκταση πιστωτικής γραμμής 5 δισ. δολαρίων στη Βενεζουέλα από την Κίνα

Επέκταση πιστωτικής γραμμής 5 δισ. δολαρίων στη Βενεζουέλα από την Κίνα

Η Κίνα είναι βασικός δανειστής της Βενεζουέλας από το 2008

Την επέκταση μιας πιστωτικής γραμμής ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα συμφώνησε η Κίνα, μετά την κίνηση του Nicolas Maduro να κατευθυνθεί στο Πεκίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας Simon Zerpa τόνισε στο Bloomberg ότι η Βενεζουέλα θα επιστρέψει το δάνειο είτε με μετρητά είτε με πετρέλαιο. Οι δύο χώρες αναμένεται επίσης να υπογράψουν όσα περιέγραψε ο Zerpa ως στρατηγική συμμαχία για την εξόρυξη χρυσού.

Παράλληλα, ο Maduro επιδιώκει πρόσθετη κινεζική στήριξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε εμφύλιες αναταραχές και στην κατάρρευση του νομίσματος της χώρας.

Ο Maduro έχει σταματήσει τις περισσότερες πληρωμές για το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας και οφείλει πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στους ομολογιούχους, διακόπτοντας τις περισσότερες πηγές νέας χρηματοδότησης.

Η Κίνα είναι βασικός δανειστής της Βενεζουέλας από το 2008, όταν παρείχε για πρώτη φορά κονδύλια για έργα υποδομής και πετρελαίου στη χώρα, σημείωσε το Bloomberg.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κίνα έχει δανείσει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες δόσεις, οι οποίες θα επιστραφούν στο πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Asdrubal Oliveros, διευθυντή της Ecoanalitica, μιας εταιρείας συμβούλων στο Καράκας.

 

 

www.worldenerggynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης