Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρία ενεργειακά projects στην ατζέντα της πρώτης Σύσκεψης Ελλάδας – ΠΓΔΜ στα Σκόπια

Τρία ενεργειακά projects στην ατζέντα της πρώτης Σύσκεψης Ελλάδας – ΠΓΔΜ στα Σκόπια

Η συνάντηση, παρουσία και του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ώρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα διεξαχθεί στα Σκόπια υψηλού επιπέδου διήμερη συνάντηση Ελλάδας και ΠΓΔΜ με ενεργειακή «ατζέντα».
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News σε αυτήν θα τεθούν επί τάπητος οι 3 «ώριμες» ενεργειακές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος.
Οι υποδομές αυτές είναι ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή» που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ, η ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου - πετρελαιοειδών Θεσσαλονίκης - Σκοπίων των ΕΛΠΕ, καθώς και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Μελίτη - Bitola από τον ΑΔΜΗΕ.
Έργα τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, θα αποδεσμευτούν με την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Εξάλλου, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης έχει αναφερθεί συχνά και στα οφέλη που θα προκύψουν στον ενεργειακό τομέα, ενισχύοντας τη βαλκανική συνεργασία και τη διασύνδεση των εθνικών υποδομών, για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας παράλληλα με τη διαφοροποίηση της ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.
Παράλληλα, έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή» θα κατατείνουν στη δημιουργία κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, καθιστώντας την ενεργειακό κέντρο.
 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 μιλώντας σε μια σειρά από σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Σε ό, τι αφορά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα για θέματα ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνιών και προοπτικών για τον ενεργειακό τομέα που είναι απόλυτα επωφελές και για τις δύο χώρες» και εκτίμησε ότι θα προχωρήσουν σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

Αναφερόμενος στην πορεία των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, ο κ Σταθάκης υπογράμμισε ότι έχει γίνει ήδη ένα πολύ μεγάλο βήμα στην Αττική, ενώ οι κατεδαφίσεις θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Αττική, έκλεισε ο πρώτος κύκλος με την κατεδάφιση 22 αυθαιρέτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, η παρούσα εργολαβία, που μειοδότησε στον πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό του ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει την κατεδάφιση περί των 35 αυθαιρέτων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσει η κατεδάφιση 500 - 600 αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική.

Παράλληλα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας έχουν αποστείλει στο ΥΠΕΝ στοιχεία για αυθαίρετα κτίσματα και θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση προκειμένου να γίνει προγραμματισμός των κατεδαφίσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Έχουμε θεσμοθετήσει ένα ισχυρό πλαίσιο που αποτρέπει την αυθαίρετη δόμηση, ενώ αυξήσαμε τα πρόστιμα για παράβαση στο ύψος της αξίας του ακινήτου. Ταυτόχρονα, με τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για όλους τους δήμους, την ανάρτηση και επικύρωση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου κ.ά., η χώρα έχει τις προϋποθέσεις να εναρμονιστεί πλήρως με το κοινοτικό παράδειγμα», τόνισε ο Υπουργός.

Τέλος, σε ερώτηση για τις συντάξεις, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα προβλέπει περικοπή, σε συμφωνία με τους εταίρους μας. «Γίνεται μια σοβαρή συζήτηση. Είναι πειστικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί μη διαρθρωτικού προβλήματος με το συνταξιοδοτικό σε βάθος προβλέψιμου χρόνου. Τα στοιχεία είναι στο τραπέζι και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», επισήμανε.

 


Υπενθύμιση των προοπτικών λίγο πριν το δημοψήφισμα

Στο ίδιο πλαίσιο, η χρονική στιγμή πραγματοποίησης της σύσκεψης μάλλον θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μία κίνηση «ενεργειακής διπλωματίας», καθώς είναι δεδομένο ότι τα ενεργειακά θέματα σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ευρύτερα οι διμερείς σχέσεις.
Έτσι, μερικά 24ωρα πριν ανοίξουν στη γειτονική χώρα οι κάλπες για το δημοψήφισμα, έρχεται να «υπενθυμίσει» τις προοπτικές που ανοίγει στον ενεργειακό τομέα η υλοποίησή της.
Ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών συνδέει τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης με το διυλιστήριο της εταιρείας ΟΚΤΑ στα Σκόπια, την οποία έχουν εξαγοράσει τα Ελληνικά Πετρέλαια το 1998.
Αν και κατασκευάσθηκε το 2002 για να μειώσει τα κόστη μεταφοράς στη ΠΓΔΜ η λειτουργία του διακόπηκε το 2013, με συνέπεια η σιδηροδρομική και οδική μεταφορά των πετρελαϊκών προϊόντων να αυξάνει το κόστος διοχέτευσής τους στη γειτονική χώρα. 
Από την άλλη πλευρά, ο αγωγός «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή» έχει ως στόχο τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, καθώς σήμερα η τροφοδοσία της εξαρτάται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline.
Ο αγωγός περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ 2017-2026 για την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ), το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη ΡΑΕ, καθώς το έργο διεκδικείται επίσης από τον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ.
Τέλος, η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Μελίτη - Bitola προκρίνεται ως λύση για την ενίσχυση της ικανότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ, την οποία υπέδειξαν ως απαραίτητη οι μελέτες του ENSTO-E για τη διερεύνηση των αναγκών ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς, με χρονικό ορίζοντα το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης