Αναλύσεις

Novak (Ρωσία): Προσωρινή η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου λόγω των κυρώσεων

Novak (Ρωσία): Προσωρινή η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου λόγω των κυρώσεων

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας τόνισε ότι βάσει των εκτιμήσεων, η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στο εύρος των 50 δολ. ανά βαρέλι μακροπρόθεσμα

Την εκτίμησή του ότι η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου είναι προσωρινή, εξέφρασε σήμερα (18/9) ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, επικαλούμενος τις επερχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του ενεργειακού τομέα του Ιράν.
Ειδικότερα, ο ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου «στα 70 με 80 δολάρια ανά βαρέλι είναι προσωρινή», εξηγώντας εν συνεχεία ότι «δέχεται ώθηση από τις κυρώσεις».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των εταιρειών, η τιμή του πετρελαίου θα βρίσκεται εντός του εύρους των 50 δολαρίων ανά βαρέλι μακροπρόθεσμα».
Σε ότι αφορά την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, ο Alexander Novak δήλωσε ότι αναμένει ο όγκος παραγωγής να διαμορφωθεί στους 553 εκατομμύρια τόνους για το 2018.
Οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού Ενέργειας έρχονται στον απόηχο των αναφορών από την πλευρά του Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζονται «άνετοι» απέναντι στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου τύπου Brent πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στην απώλεια της παροχής πετρελαίου από το Ιράν, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά.
«Όταν οι μεγάλοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προμήθεια, αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας τόσο για τον ΟΠΕΚ όσο και για τους καταναλωτές», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, εκτός εάν οι παραγωγοί αντισταθμίσουν την απώλεια εφοδιασμού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Σημειώνεται ότι περί τις 2:00 μ.μ. το Brent ενισχύεται κατά +1,24% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,02 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,19% στα 69,50 δολ. ανά βαρέλι.

 

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης