Διεθνή

Ρωσία: 'Ετοιμοι να απαντήσουμε στο Ισραήλ μετά την κατάρριψη του IL-20 και την απώλεια των 15

Ρωσία: 'Ετοιμοι να απαντήσουμε στο Ισραήλ μετά την κατάρριψη του IL-20 και την απώλεια των 15

Έντονη καχυποψία στην ρώσικη πλευρά

Στο Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη η Ρωσία για την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 15 επιβαίνοντες, προειδοποιώντας μάλιστα πως έχει το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα.

Το ρώσικο αεροπλάνο χτυπήθηκε από συριανό S 200, καθώς τα ισραηλινά F-16 που έκαναν ασκήσεις το χρησιμοποίησαν σαν κάλυψη με αποτέλεσμα να πέσει στα ραντάρ των πυραύλων στην Λατάκεια και να ακαταρριφθεί.

Πρόκειται για ένα IL-20 από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με μάξιμουν ταχύτητα 675 χιλ/ώρα, μήκους 35,90 μέτρων.

Το υπουργείο Άμυνας στην Μόσχα υποστηρίζει πως ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποίησαν το Il-20 ως κάλυψη κατά την διάρκεια δικών τους επιχειρήσεων με συνέπεια να το ωθήσουν προς την γραμμή πυρός της συριακής αεράμυνας, η οποία το έπληξε.

Η Μόσχα κάνει λόγο για «εσκεμμένη προβοκάτσια» από την πλευρά των ισραηλινών πιλότων και αποδίδει τον θάνατο του πληρώματος σε «ανεύθυνες ενέργειες του Τελ Αβίβ», όμως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Sputnik.

Το ρωσικό ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε «επαρκή απάντηση», υπονοώντας αντίποινα.

 



Κατήγγειλε μάλιστα πως δεν είχε λάβει έγκαιρη ειδοποίηση για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Λαττάκεια της Συρίας και ενημερώθηκαν μέσω «ανοιχτής γραμμής» μόλις ένα λεπτό πριν το περιστατικό.

Η ισραηλινή πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Μόσχας.

Οι έρευνες για την ανεύρεση του Il-20 και των πτωμάτων των επιβαινόντων συνεχίζεται στα νερά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας οδήγησαν στη χθεσινή τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 15 Ρώσους αεροπόρους.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε περαιτέρω αντίμετρα», τόνισε ο Σόιγκου στη συνομιλία του με τον Λίμπερμαν.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επανειλημμένα από την ισραηλινή πλευρά να απέχει από επιθέσεις στο συριακό έδαφος, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών», κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: Skai.gr/RT

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης