Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδών στα 44,4 εκατ (+37,8%), μείωση δανείων και αύξηση διαθεσίμων στο α 6μηνο του 2018

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδών στα 44,4 εκατ (+37,8%), μείωση δανείων και αύξηση διαθεσίμων στο α 6μηνο του 2018

Οι προοπτικές της εταιρίας

Καθαρά κέρδη 21,3 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. για το α' εξάμηνο του 2018, ενώ ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σημείωσε κέρδη 44,4 εκατ ευρώ αυξημένα κατά 37,8%. Παράλληλα το EBITDA ανήλθε στα 102,1 εκατ ευρώ (+10,1%) ενώ ο δανεισμός μειώθηκε στα 153,5 εκατ ευρώ από 234,4 εκατ (-34,5%).Τα διαθέσιμα αυξημένα στα 538 εκατ από 295,8 εκατ (+81,9%).

Σημειώνεται ότι για το 2018, η Διοίκηση πρότεινε τη διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού, ήτοι το 50% του μερίσματος που έλαβε από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσα στο έτος, ως προμέρισμα. Το προμέρισμα ανά μετοχή προς διανομή ανήλθε στα 0,0316 ευρώ και διανεμήθηκε στους μετόχους τον Αύγουστο. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα διανείμει το εναπομείναν ποσό, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δαπάνες, ως κανονικό μέρισμα το 2019 βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων πλέον προμερίσματος για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το 2019 η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

 

Οι Προοπτικές

Το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η Διοίκηση της ΑΔΜΗΕ ΑΕ σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή, State Grid International Development δεσμεύεται για την έγκαιρη υλοποίηση του Επενδυτικού της Προγράμματος, ύψους 1 δις ευρώ μέχρι το 2021, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων, επιταχύνοντας τον ρυθμό των επενδύσεων που θα εστιαστούν στην ανάπτυξη του εθνικού Συστήματος Μεταφοράς προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλειά του και να αυξηθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, η εταιρεία προτίθεται να ανανεώσει βασικά στοιχεία του εξοπλισμού της προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, να προάγει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να διευκολύνει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων συντήρησης.

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Επενδυτικού Προγράμματος, είναι η ανάθεση από τη ΡΑΕ του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική χώρα, με σημείο εκκίνησης την Αττική. Ως πρώτο βήμα, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ ίδρυσε στις 10 Σεπτεμβρίου, θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με διακριτικό τίτλο "ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ." με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ έχει εξασφαλίσει από τον Μάιο τα απαιτούμενα κεφάλαια, τα οποία παρέχουν επαρκή βάση για την κατασκευή και τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης. Διατηρώντας το πλειοψηφικό μερίδιο, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα αναζητήσει αξιόπιστους εταίρους για τα εναπομείναντα μερίδια μειοψηφίας, οι οποίοι θα εισέλθουν στο SPV καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Το έργο αυτό περιλαμβάνεται στα έργα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, διευκολύνοντας παράλληλα τη σύνδεση των ΑΠΕ που βρίσκονται στο νότιο μέρος της νήσου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς.

Η διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος, έργο υποδομής κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, εισήλθε στη γραμμή αφετηρίας τον Απρίλιο με τη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου και τους δύο Υποσταθμούς και στα δύο άκρα του καλωδίου. Ο προϋπολογισμός του έργου - που θα υλοποιηθεί από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. -ανέρχεται στα 324 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2014-2020. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Άλλες βασικές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας υπό κατασκευή περιλαμβάνουν την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες (φάσεις Β και Γ), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα συνεχιστούν οι εργασίες για την επιτάχυνση τους.

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ έχει επίσης υποβάλει στη ΡΑΕ την πρότασή της για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ακόμα μια μεγάλη νησιωτική διασύνδεση.

Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο της χάραξης νέων στρατηγικών αναχρηματοδότησης έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών και επενδυτικών αναγκών της για τα επόμενα χρόνια. Διαθέτει δε ένα πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δανείων, το οποίο σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ της ώστε να εφαρμόσει από θέση ισχύος το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Ιάσων Ρουσόπουλος σχολίασε ότι "Από την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού και της εισαγωγής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η διοικητική ομάδα του ΑΔΜΗΕ οραματίστηκε την νέα εποχή του Διαχειριστή με βασική στόχευση την διασύνδεση των νησιών. Η εταιρεία που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος ένα κατά βάση χερσαίο δίκτυο, επεκτείνει δυναμικά την δραστηριότητα της στον τομέα των νησιωτικών διασυνδέσεων, δημιουργώντας αξία για τους καταναλωτές και τους μετόχους"

 

Δείτε ΕΔΩ το συνημμένο αρχείο με τα οικονομικά αποτελέσματα

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης