Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το διεθνές εμπόριο αναμένει τις ανακοινώσεις Trump για δασμούς 10% σε εισαγωγές 200 δισ δολ από την Κίνα

Το διεθνές εμπόριο αναμένει τις ανακοινώσεις Trump για δασμούς 10% σε εισαγωγές 200 δισ δολ από την Κίνα

Σε μερικές περιπτώσεις οι επενδυτές ίσως υποτιμήσουν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος

Στάση αναμονής τηρούν οι αγορές καθώς αναμένουν τις ανακοινώσεις του προέδρου Trump για κυρώσεις με δασμούς ύψους 10% στις κινέζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ στις ΗΠΑ.

Υπάρχει ανησυχία ότι αυτό θα επηρεάει αρνητικά, με αποτέλεσμα οι αγορές να τηρούν στάση αναμονής.

Σύμφωνα με την Goldman πάντως, οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο παραμένουν μεταξύ των ασφαλών επιλογών των επενδυτών
Το καλοκαίρι του 2018 ήταν μία περίοδος που οι αναδυόμενες αγορές θέλουν διακαώς να ξεχάσουν, σύμφωνα με τον Charles Himmelberg, κορυφαίο αναλυτή της Goldman Sachs.
Άλλωστε οι δείκτες JP Morgan EM FX και MSCI EM υποχώρησαν περίπου 14% και 17% αντίστοιχα, με την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών να υπολείπεται αυτής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Goldman ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ κατόρθωσε είτε να ισοφαρίσει είτε να ξεπεράσει τις προσδοκίες ενώ αντίθετα «η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών απογοήτευσε».
H Goldman προσθέτει ακόμη ότι έχει υπάρξει μία μεγάλη αλλαγή από τη στιγμή που τα αμερικανικά επιτόκια δεν είναι πλέον τα χαμηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά ακολουθούν ανοδική πορεία.
Αυτό οδήγησε σε κατάρρευση της επενδυτικής τακτικής του carry trade, με χρήση του δολαρίου, αλλά και της έκδοσης χρέους σε δολάρια, μία τάση που ήταν κυρίαρχη το 2017.
«Σε μερικές περιπτώσεις οι επενδυτές ίσως υποτιμήσουν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος», τονίζει ο Himmelberg.
Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου καθίσταται όλο και πιο εύθραυστη, κάτι το οποίο μπορεί να έχει πολύ πιο δραματικές επιπτώσεις για τις αγορές απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης