Τελευταία Νέα

Νέα ενεργειακή μελέτη για αιολικά έργα που μειώνουν την εγκατεστημένη ισχύ τους κάτω των 3 ΜW θα ζητά η ΡΑΕ

Νέα ενεργειακή μελέτη για αιολικά έργα που μειώνουν την εγκατεστημένη ισχύ τους κάτω των 3 ΜW θα ζητά η ΡΑΕ

Επιδίωξη της Αρχής είναι να εξασφαλίζει πως η ελάττωση της ισχύος δεν αποσκοπεί στη μη συμμετοχή των έργων στους διαγωνισμούς

Προβληματισμό προκαλεί στη ΡΑΕ μία τάση που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα αιολικά πάρκα, όπου επενδυτές τροποποιούν τις άδειες παραγωγής των έργων, για να μειώσουν κάτω από τα 3 MW την εγκατεστημένη ισχύ των έργων που σχεδιάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, αν και οι τροποποιήσεις δεν έχουν αποκτήσει μαζικές διαστάσεις, η Αρχή εξετάζει να εισαγάγει μία δικλείδα ασφαλείας, με την υποβολή νέας ενεργειακής μελέτης.
Όπως είναι γνωστό, τα αιολικά πάρκα με ισχύ κάτω από 3 MW δεν λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς για καινούρια έργα ΑΠΕ, αλλά αντίθετα αποζημιώνονται με σταθερή τιμή.
Επομένως, όπως είναι φυσικό, οι... συρρικνώσεις σχεδιαζόμενων αιολικών έργων εγείρουν υπόνοιες πως είναι πιθανό να γίνονται για να παρακαμφθεί η συμμετοχή στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Σήμερα, η μείωση της ισχύος γίνεται απλώς με την κατάθεση αίτησης για τροποποίηση της άδειας παραγωγής του έργου.
Έτσι, η ΡΑΕ σχεδιάζει να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ την υποβολή νέας ενεργειακής μελέτης, μαζί με την αίτηση τροποποίησης της άδειας παραγωγής, ώστε να πιστοποιείται πως η ελάττωση της ισχύος δεν αποσκοπεί στη μη συμμετοχή στους διαγωνισμούς.

Αλλαγές στις διαγωνιστικές διαδικασίες

Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε στην εσπερίδα για τις ΑΠΕ που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη, εξετάζονται μία σειρά από αλλαγές για τους διαγωνισμούς, με σκοπό να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών.
Έτσι, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δρ Διονύσιος Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Ειδ. Επιστήμονας, Συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου - Δημοσίων Σχέσεων, στους κόλπους της Αρχής υπάρχει συζήτηση σχετικά με την τιμή εκκίνησης των επόμενων διαγωνισμών, ώστε σε κάθε νέο «γύρο» το πλαφόν να μην είναι η ανώτατη κατακυρωθείσα προσφορά του προηγούμενου διαγωνισμού, απομειωμένη κατά 1%.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει σχετικά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος και θα αποφασίσει σχετικά.
Όπως πρόσθεσε, ένα επιπλέον σημείο συζήτησης είναι η λήψη μέτρων στο πλαίσιο των διαγωνισμών για να μην παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα καταστρατήγησης των προθέσεων του νομοθέτη, ιδίως στην μικρή κατηγορία όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο ένα νομικό πρόσωπο να συγκεντρώσει μεγάλη ισχύ, άνω του 50% της δημοπρατούμενης.
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα για έργα Φ/Β εγκαταστάσεων μικρής ισχύος, να αποκτήσουν την δυνατότητα υλοποίησης στην βάση σταθερής τιμής (Fid In Premium) με τρόπο που να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των ανταγωνιστικών διαδικασιών.
Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει σχετική γνωμοδότηση της Αρχής προς τον υπουργό ΠΕΝ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης