Τελευταία Νέα
Commodities

IEA: Οι τιμές των βασικών προϊόντων ενέργειας αυξήθηκαν κατά 48% το 2016

IEA: Οι τιμές των βασικών προϊόντων ενέργειας αυξήθηκαν κατά 48% το 2016
Οι τιμές των βασικών ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν περισσότερο απ' οποιουδήποτε άλλου τομέα στον δείκτη S & P GSCI.
Ο δείκτης βασικών προϊόντων ενέργειας S & P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) αυξήθηκε κατά 48% το 2016, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα εμπορευμάτων, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ειδικότερα, οι δείκτες των βιομηχανικών μετάλλων, των πολύτιμων μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν λιγότερο και συγκεκριμένα κατά 22%, 8% και 5% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης της κτηνοτροφίας μειώθηκε κατά 10%.
Μεταξύ των μεμονωμένων βασικών εμπορευμάτων, ο ψευδάργυρος, το φυσικό αέριο, το αργό πετρέλαιο και το ντίζελ κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις από ό, τι όλα τα άλλα εμπορεύματα στον S & P GSCI.
Όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ, οι διακυμάνσεις συνολικά των τιμών των βασικών προϊόντων, αλλά και κατά εμπόρευμα, έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ειδικά από την πλευρά του παράγοντα της προσφοράς το 2016.
Το πετρέλαιο τύπου WTI και το Brent αποτελούν δύο σημαντικά σημεία αναφοράς του αργού πετρελαίου και αντιπροσωπεύουν το 69% της στάθμισης του ενεργειακού δείκτη S & P GSCI.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης έτεινε να ακολουθεί τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά του αργού πετρελαίου.
Μετά από 2 χρόνια σημαντικής πτώσης, οι τιμές του αργού πετρελαίου έφθασαν σε χαμηλό 13 ετών τον Ιανουάριο του 2016 και αυξήθηκαν σταδιακά από τον Φεβρουάριο, με την τιμή να κυμαίνεται από τον Μάιο του 2016 και έπειτα από τα 40 έως τα 50 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας το όριο των 50 δολαρίων τον Δεκέμβριο μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.
Επιπλέον, η βελτιωμένη οικονομική ανάπτυξη τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναδυόμενες αγορές, υποστήριξαν τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Ακόμη, τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, όπως η βενζίνη για οξυγονούχες ενώσεις ανάμειξης (RBOB), το ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ULSD) και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, αντιπροσωπεύουν το 26% του ενεργειακής δείκτη S & P GSCI.
Η RBOB είχε τη μικρότερη αύξηση τιμών μεταξύ των ενεργειακών προϊόντων, καθώς τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν σε ένα υψηλό ρεκόρ το 2016 μετά τις αυξημένες αποδόσεις παραγωγής βενζίνης των διυλιστηρίων.
Ωστόσο, η αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ και το ρεκόρ εξαγωγών βενζίνης των ΗΠΑ, βοήθησε να μειωθούν τα αποθέματα του προϊόντος και να παρέχει κάποια στήριξη των τιμών κατά τους τελευταίους μήνες του 2016.

Γράφημα με την ποσοστιαία αντιπροσώπευση των βασικών προϊόντων στον δείκτη S & P GSCI

graph of components of the S&P Goldman Sachs commodity index, as explained in the article text


Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενοι τομείς της μεταποίησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου συνέβαλαν στην μεγαλύτερη κατανάλωση ULSD και υποστήριξαν τις τιμές του πετρελαίου εσωτερικής καύσης το 2016.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 5% του δείκτη S & P GSCI και γνώρισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμής μεταξύ των ενεργειακών εμπορευμάτων το 2016.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην αρχή του χειμώνα του 2016 σε συνδυασμό με τον ζεστό τελικά χειμώνα που πέρασε, κράτησε την κατανάλωση σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν πολύ χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο στις αρχές του 2016.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν ραγδαία κατά το β΄ εξάμηνο του 2016, λόγω της χρήσης ρεκόρ φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι του 2016 και τις προβλέψεις ότι ο χειμώνας του 2017 θα είναι πολύ πιο ψυχρός από τον προηγούμενο.

Γράφημα με τις ποσοστιαίες αυξήσεις τιμών ανά προϊόν το 2016

graph of commodity futures price changes, as explained in the article text

Ο δείκτης βιομηχανικών μετάλλων S & P GSCI σταθμίστηκε κυρίως από τις τιμές του χαλκού και του αλουμινίου, που αυξήθηκαν το 2016 για πρώτη φορά από το 2012.
Ο δείκτης πολύτιμων μετάλλων S & P GSCI που σταθμίζεται κυρίως από το χρυσό και το ασήμι, αυξήθηκε κατά το α΄ εξάμηνο του 2016, αλλά σταδιακά μειώθηκε κατά το β΄ εξάμηνο του έτους.
Στον δείκτη αγροτικών προϊόντων S & P GSCI καταγράφηκαν διακυμάνσεις, με τις τιμές της ζάχαρης, της σόγιας, του καφέ και του βαμβακιού να αυξάνονται, ενώ οι τιμές των υπόλοιπων εμπορευμάτων μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερές.
Ο δείκτης ζωικού κεφαλαίου της S & P GSCI ο οποίος αποτελείται από τα βοοειδή και τα χοιρινά, υποχώρησε σε χαμηλό 7ετίας τον Οκτώβριο του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης