Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η 2η Εσπερίδα της ΡΑΕ για τον Ηλεκτρισμό στη ΔΕΘ

tags :
Η 2η Εσπερίδα της ΡΑΕ για τον Ηλεκτρισμό στη ΔΕΘ

Η Εσπερίδα της Αρχής ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Ζούβια Βασίλειου, Ειδ. Επιστήμονα της Αρχής και Προϊστάμενου του Τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη του μηχανισμού δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση και ανάλυσε τις βασικές παραμέτρους κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες (11/9)την δεύτερη κατά σειρά Εσπερίδα για τον Ηλεκτρισμό.

Η Εσπερίδα της Αρχής ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Ζούβια Βασίλειου, Ειδ. Επιστήμονα της Αρχής και Προϊστάμενου του Τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη του μηχανισμού δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση και ανάλυσε τις βασικές παραμέτρους κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Ζούβιας ανέφερε ότι δυο χρόνια πλέον από την εισαγωγή του μηχανισμού πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών, ο αντίκτυπος από την εισαγωγή του συγκεκριμένου ρυθμιστικού μέτρου στην αγορά συνεχίζει να είναι σημαντικός, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων στην ΟΤΣ και ταυτόχρονα, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πεδίο στο οποίο οι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την περαιτέρω διείσδυσή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια παρουσίασε τα αποτελέσματα των οκτώ (8) Δημοπρασιών ΝΟΜΕ που έχουν λάβει χώρα την τελευταία διετία καθώς επίσης και στοιχεία της Δευτερογενούς αγοράς μέχρι τον Μάιο του έτους 2018.

Ο κ. Ζούβιας ανέλυσε τα στοιχεία της Λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του έτους 2017 σχετικά με τα μερίδια λιανικής αγοράς όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο μετρητών αλλά και σε επίπεδο πωλήσεων, ανά κατηγορία πελατών ΧΤ και ΜΤ στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίες και απαντήθηκαν με πληρότητα και σαφήνεια από τον κ. Ζούβια.

Στη συνέχεια η κ. Μουρτζίκου Αγγελική, Ειδ. Επιστήμονας της Αρχής και Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγορών και Ανταγωνισμού αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου (Target Model) στην Ελλάδα.

Η κ. Μουρτζίκου αρχικά παρουσίασε τους υφιστάμενους Κανονισμούς της ΕΕ που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες: Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Furom, Τουρκία και  στο ζήτημα της σύζευξης των αγορών που αποτελεί κατεύθυνση  και υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Τόνισε ότι το πλάνο είναι να γίνει σύζευξη της Ελλάδας με την Ιταλική Αγορά και/ή παράλληλα με την Βουλγαρική αγορά με την επισήμανση ότι η σύζευξη των αγορών με βάση το target Model αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας.

Η κα. Μουρτζίκου παρουσίασε τις τέσσερις (4) νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας: Η αγορά προθεσμιακών προϊόντων, η προ ημερήσια αγορά, η ενδοημερήσια αγορά και η αγορά εξισορρόπησης (πραγματικού χρόνου), οι οποίες έχουν θεσμοθετηθεί με τους ν. 4425/2016 και ν.4512/2018 και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ συστάθηκε τον Ιούνιο του 2018 (19.06.2018). 

Ακολούθως αναφέρθηκε στη βασική αρμοδιότητα της ΡΑΕ που είναι η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ, του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης και του Κανονισμού Εκκαθάρισης και σημείωσε ότι η ΡΑΕ έδωσε με σχετική Απόφασή της κατευθύνσεις για την θεσμοθέτηση των Κανονισμών των τεσσάρων (4) νέων αγορών και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μίας αγοράς.

Τέλος η κ. Μουρτζίκου παρουσίασε τη δομή της αυριανής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή του target Model.

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίες και απαντήθηκαν με πληρότητα και σαφήνεια από την κ. Μουρτζίκου.

Η κ. Ευτέρπη Λαμπαδίτου, στέλεχος της Διεύθυνσης Λειτουργίας Αγορών της ΕΧΕ ΑΕ παρουσίασε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αρχικά η κ. Λαμπαδίτου αναφέρθηκε στην δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στον Φορέα εκκαθάρισης που απαιτείται για την διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στους συμμετέχοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η κ. Λαμπαδίτου παρουσίασε επίσης το σύστημα συναλλαγών το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Χρηματιατήριο Αθηνών και τον τρόπο λειτουργίας αυτού και επιπλέον παρουσίασε τη λειτουργία των τεσσάρων (4) νέων αγορών και τα χαρακτηριστικά κάθε μίας από αυτές. Επεσήμανε τη λειτουργία του φορέα εκκαθάρισης ως αναπόσπαστο μέρος της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις υποχρεώσεις του κάθε συμμετέχοντα.

Τέλος αναφέρθηκε ότι στόχος της εταιρείας ΕΧΕ ΑΕ είναι η ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και περιβαλλοντικών προϊόντων (Εγγυήσεις προέλευσης) και στη συνεχεία η ανάπτυξη συμμαχιών με άλλες αγορές της περιοχής.

Αναφέρθηκε στην εταιρική δομή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ, επεσήμανε ότι η λειτουργία των τριών αγορών αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΧΕ ΑΕ και τόνισε ότι ο φορέας εκκαθάρισης θα είναι 100% θυγατρική της ΕΧΕ ΑΕ και θα ιδρυθεί άμεσα.

Σχετικά με την αγορά Εξισορρόοησης σημείωσε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ και υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον φορέα εκκαθάρισης που θα αναλάβει αυτή την αγορά.

Τέλος αναφέρθηκε στην οργανωτική δομή της ΕΧΕ ΑΕ και του φορέα εκκαθάρισης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίες και απαντήθηκαν με πληρότητα και σαφήνεια από την κ. Λαμπαδίτου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ενεργειακών της εκδηλώσεων σήμερα, (12/9) στις 19:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, Σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών έργων ΑΠΕ, Χρηματοδοτήσεις νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα). Ακολούθως την Πέμπτη 13.09.2018 στις 19:00 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η Εσπερίδα για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Η πολιτική της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια στα νησιά, Smart Grids-Smart Islands, Πιλοτικό έργο Αγιος Ευστράτιος) και την Παρασκευή 14.09.2018 στις 19:00 στον ίδιο χώρο για το Φυσικό Αέριο (Ασφάλεια Εφοδιασμού, Προγράμματα Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ ΑΕ και συζήτηση για την ανάπτυξη του συμπιεσμένου φυσικού αερίου παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκομένων Περιφερειών και Δήμων). Τέλος το Σάββατο 15.09.2018 θα πραγματοποιηθεί η ειδική διαδραστική εκδήλωση για τους μαθητές.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης