Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Citigroup: Η Ελλάδα είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο - Κίνητρο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τα μέτρα για το χρέος

Citigroup: Η Ελλάδα είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο - Κίνητρο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τα μέτρα για το χρέος

Τα γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αντιπροσωπεύουν έναν ισχυρό μοχλό για να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της, σύμφωνα με τη Citigroup

Η μείωση του χρέους μπορεί να διακοπεί εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μετά τη διάσωση, ανέφερε ο Κ. Regling, επικεφαλής του ESM, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα προς την Ελλάδα, η οποία είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της, τονίζοντας ότι το μήνυμα του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από σαφές.
Ο Regling δήλωσε στην Die Presse ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο από το Eurogroup μπορούν να σταματήσουν εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει δημοσιονομικούς στόχους και δεν προχωρήσει με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Το σχόλιο ήρθε μια μέρα μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για αύξηση του κατώτατου μισθού και την πιθανότητα να αναβληθούν οι περικοπές των συντάξεων (αξίας 1% του ΑΕΠ) που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019.
Η πρώτη αξιολόγηση από τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας ξεκίνησε τη Δευτέρα, αφού η Ελλάδα εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου.
Οι περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2019-2020 εγκρίθηκαν το 2017 υπό την επιμονή του ΔΝΤ.
Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπάρχει κάποια ευελιξία στον επιπλέον γύρο περικοπών των συντάξεων, αλλά παραμένει ασαφές εάν η κατάργηση των περικοπών των συντάξεων θα επιτρέψει το πρωτογενές πλεόνασμα να επιτύχει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, μια βασική προϋπόθεση για τη διάσωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την Citigroup, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, ενώ η οικονομική πολιτική παραμένει υπό αυστηρή εποπτεία από τους πιστωτές, με τα γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να αντιπροσωπεύουν έναν ισχυρό μοχλό για να επιτύχουν τους στόχους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse, ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές.
Ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων.
"Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.
Το επίπεδο του χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά υψηλό.
Αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι λήξεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης