Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H εκτόξευση των CO2 στα 26 ευρώ και η απειλή για τον διαγωνισμό

H εκτόξευση των CO2 στα 26 ευρώ και η απειλή για τον διαγωνισμό

Ορατοί οι κίνδυνοι ενός άγονου διαγωνισμού

Με τιμή των ρύπων στα 25,79 ευρώ ανά τόνο η ιδιωτικοποίηση των λιγντιτικών μπαίνει σε κόκκινη ζώνη καθώς τα δεδομένα αυτά καθιστούν σχεδόν ασύμφορες τις εξαγορές των πωλούμενων μονάδων με τα σημερινά δεδομένα.

Eρώτημα αποτελεί η άνοδος της Οριακής Τιμής Συστήματος πάνω από τα 70 ευρώ που κατά ορισμένους τείνει να προκαταβάλει τις εξελίξεις.
Η ελληνική βιομηχανία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες αναζήτησης λύσεων δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τους όρους του αυτού του παιχνιδιού.
Ο κίνδυνος αν δεν υπάρξει μια εντυπωσιακή κίνηση από την πλευρά των ισχυρών Κινέζων είναι ορατός για τις εξελίξεις καθώς:
-    Αν η ΔΕΗ δεν πάρει ΑΔΙ για τους λιγνίτες ο διαγωνισμός θα είναι πολύ δύσκολο να τελεσφορήσει.
-    Σε μια τέτοια περίπτωση το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ θα πρέπει να επανεξεταστεί και το πιθανότερο είναι να το αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.
-    Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, που είναι ορατό, τότε θα μπουν νέοι παράμετροι στο παιχνίδι και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες συνθήκες θα διαμορφώσει για την βιομηχανία και τα εγχώρια συμφέροντα. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η μικρή ΔΕΗ δεν ενθαρρύνθηκε κατά το παρελθόν ιδιαίτερα από τους ελληνικούς ομίλους.
-    Με τις σημερινές διαγραφόμενες εξελίξεις ο κίνδυνος είναι η ΔΕΗ να μην απολάβει της ενίσχυσης των κεφαλαίων από την πώληση των μονάδων και παράλληλα να μείνει με τους λιγνίτες και τις ρυπογόνες εκπομπές του CO2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης