Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και τον Επίτροπο Mosovici - Στις 10:00 η ομιλία του

Η Ελλάδα τα κατάφερε, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση και ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
«Κι όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε.
Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα.
Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο, τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη.
Που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας .
Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά.
Που απέδειξε ότι με πνέυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί.
Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Γιατί, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
Θα συνεχίσουμε όμως και την πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης» και προσέθεσε: «Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα.
Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης.
Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα.
Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη.
Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης.
Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά.
Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε σε όσα έχουν επιτευχθεί λέγοντας: «Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».
Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίχθηκαν οι περισσότερο αδύναμοι και σταμάτησε η ανθρωπιστική κρίση. «Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».
Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%.
«Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το "Σχέδιο Γιούνκερ" και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
«Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.
Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες».

«Η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε για την προσφυγική κρίση»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους.
Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

«Η ακροδεξιά απειλεί την Ευρώπη»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Όπως προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, η  αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση των εθνικισμών.
«Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη αντί να γίνει πιο δημοκρατική, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν πίσω από το μη θεσμοθετημένο Eurogroup», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης ήταν αυτή που τροφοδότησε τον εθνικισμό.
Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζεται τις ιδρυτικές της αξίες.
«Κάποιοι από εσάς το 2015 φοβηθήκατε το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικούσε και διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη.
Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, πέσατε έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη»

«Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το ευρωπαϊκο όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Χρειαζόμαστε μια Ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για την Ευρώπη.
Ξεπέρασε την οικονομική κρίση, βάστηξε με αξιοπρέπεια την προσφυγική κρίση για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δείξαμε ότι υπάρχει δρόμος αν το πιστέψεις και αν το παλέψεις σκληρά.
Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες.
Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της Ευρώπης και να μην αφήσουν να γυρίσουμε πίσω».

«Δεν μιλάω για success story, έγιναν μεγάλα λάθη»

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε με έντονο ύφος στα μεγάλα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Η υπόθεση της Ελλάδας είναι μια υπόθεση που πρέπει να αναλυθεί από την Ευρώπη.
Ήταν ένα πείραμα που εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες.
Έχουν περάσει 8 ολόκληρα χρονιά για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Είμαι ευτυχής που η κυβέρνηση που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.
Αυτό που με κάνει πραγματικά ευτυχή είναι ότι από τη μια καταφέραμε να εμβαθύνουμε σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το 2015 η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.
Αυτή η εικόνα σήμερα δεν υπάρχει.
Δεν μιλάω για success story, αλλά για μια πορεία που ανοίγει δρόμο προς το μέλλον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα και οχτώ χρόνια όταν άλλες χώρες κατάφεραν να εξέλθουν νωρίτερα.
«Τα δύο πρώτα μνημόνια απέτυχαν γιατί προτεραιοποίησαν τη λιτότητα έναντι  δομικών μεταρρυθμίσεων.
Εμείς πετύχαμε γιατί με μια δύσκολη μεν συμφωνία κάναμε το αντίθετο», τόνισε.
«Μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό.
Η στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της ιστορίας ως ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Μιλήσατε για 100 δισ. ευρώ κόστος το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης μας.
Εάν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος», σημείωσε ο Αλέξηυς Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «στοχευμένες ανακρίβειες τα περί κόστους 100 δισ ή τα 40 δισ για  ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών».
«Μόνο 6 δισ. κόστισε στα δικά μας χρόνια», τόνισε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και ανοίγει δρόμους για τους λαούς.
«Μέχρι τώρα οι πολίτες της ΠΓΔΜ ταξίδευαν και έρχονται και στην Ελλάδα με ένα διαβατήριο που έλεγε Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Τώρα δεν θα μπορούν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Ίσως πιο σημαντικό απ'όλα, κάθε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στο εξής θα αναγνωρίζει τη σλαβική καταγωγή του λαού και της γλώσσα του», πρόσθεσε.
«Εμένα και τον Zoran Zaev μας κατηγορούν στο εσωτερικό των χωρών μας πως είμαστε προδότες που φέραμε τέτοια συμφωνία.
Μάλλον κάτι καλό κάνουμε, μάλλον ανοίγουμε έναν δρόμο ελευθερίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι πολύ δύσκολη.
«Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη.
Όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μετανάστες να μην βλέπουμε μόνο αριθμούς.
Υπάρχουν ονόματα», τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου υπουργού Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ενός κοινού υπουργού για την κοινωνική αλληλεγγύη.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani




Dombrovskis: Δεν αποκλείω θετικές εκπλήξεις από την ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την αξιοπιστία της με μεταρρυθμίσεις και σωστή δημοσιονομική πορεία.
Δεν αποκλείω η ελληνική οικονομία να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον της Ε.Ε.
«Το καλοκαίρι αυτό η Ελλάδα γύρισε σελίδα.
Ολοκλήρωσε το μνημονιακό της πρόγραμμα.
Η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα ήταν άνευ προηγουμένου.
Οι Έλληνες ανέλαβαν τις ευθύνες τους, τόνισε ο Dombrovskis.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και θα συζητήσει και το «καυτό» θέμα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Ο κ.Τσίπρας θα έχει συνάντηση σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και στη συνέχεια, στις 10:00 το πρωί θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, με τον οποίο και αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός..
Μετά την ομιλία του και τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων, ο κ.Τσίπρας θα δευτερολογήσει και στη συνέχεια (στις 13:45) θα προχωρήσει σε δηλώσεις μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατόπιν ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Pierre Moscovici, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Udo Bullmann, την επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς Gabriele Zimmer και αλλά στελέχη του ΕΚ.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα θέσει την ανάγκη να αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να βγουν μπροστά οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη προκειμένου μεταξύ άλλων να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, ενώ κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους  θα επιχειρήσει να αναπτύξει το σχέδιο του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, όπως το έθεσε άλλωστε και στην πρόσφατη ομιλία του από τη ΔΕΘ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Τσίπρας θα έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να θέσει και το θέμα των συντάξεων και να επισημάνει ότι βάσει των δεδομένων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και στο ασφαλιστικό σύστημα, δεν είναι αναγκαία η περικοπή τους όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις αρχές του 2019.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης