Τελευταία Νέα
Απόψεις

Strategic Culture: Η νέα συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «στριμώχνει» την Τουρκία

Strategic Culture: Η νέα συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «στριμώχνει» την Τουρκία

Strategic Culture Foundation: Η νέα συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αναμορφώνει το τοπίο και «στριμώχνει» την Τουρκία

Το στρατιωτικό-πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλάζει αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Όπως αναφέρει το  Strategic Culture Foundation το ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο ενοποιημένο όσο ήταν κάποτε, και η ένταξη της Τουρκίας έχει καταστεί καταστεί περισσότερο τυπική παρά πραγματική.
Μια φιλο-αμερικανική ομάδα αποτελούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προέκυψε ως μέρος μιας Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διαιρείται από τις διαφορές και την ανοιχτή διχοτόμηση για τη χρηματοδοτική συνεισφορά 2%, ένα διάταγμα το οποίο αγνοείται σε μεγάλο βαθμό, μαζί με τα άλλα τμήματα που αποδυναμώνουν το μπλοκ.
Εμφανίζονται και άλλες ομάδες που έχουν επίσης κοινά συμφέροντα ασφαλείας.
Ένα νέο σύμφωνο, ένα αραβικό ΝΑΤΟ που συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύντομα θα υλοποιηθεί στη Μέση Ανατολή.
Οι αλλαγές έρχονται, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθούν καθώς όλα βρίσκονται σε κατάσταση ροής.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να αυξήσουν τη χρήση στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών στην Ελλάδα", δήλωσε ο στρατηγός Joseph Dunford, των ΗΠΑ, στις 4 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και κοιτάξετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, εξετάζετε πιθανές άλλες επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους Military Times, «έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες βάσεις, αλλά ο Ανώτατος Συμμαχικός Στρατός της Ευρώπης, Γενικός Γραμματέας Curtis Scaparrotti, αξιολογεί διάφορες επιλογές για αυξημένη εκπαίδευση πτήσεων των ΗΠΑ, λιμενικές εγκαταστάσεις για επισκευές πλοίων στο μέλλον και πρόσθετες πολυμερείς ασκήσεις».
Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross ήρθε στην Ελλάδα αμέσως μετά την επίσκεψη του CJCS για να συμμετάσχει στην ετήσια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα εξακολουθούν να επιδεινώνονται.
Η ιδέα της απέλασης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ συζητείται στα πιο διάσημα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο στρατηγός Dunford δεν συμπεριέλαβε στην Τουρκία τη διαδρομή του, καθώς οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα έπρεπε κανονικά να κάνουν για να διατηρήσουν ισορροπία στη σχέση τους με την Αθήνα και την Άγκυρα.
Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Αναφέρθηκε το Μάιο του 2018 ότι ο αμερικανικός στρατός είχε αρχίσει να εκτελεί πτήσεις αεροσκαφών τύπου MQ-9 από τη στρατιωτική βάση της Λάρισας στην Ελλάδα.
Τον ίδιο μήνα, το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman ήταν ένα από τα αμερικανικά πλοία που έφτασαν στην Ελλάδα.
Η ελληνική ναυτική βάση του κόλπου της Σούδας χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Συρία.
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt ανέφερε συχνά τη στρατηγική σημασία των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.
Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται να βοηθήσει τον ελληνικό στρατιωτική συμπεριφορά με αποτελεσματικότερες επιχειρήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ, των Βαλκανίων και της περιοχής του Ευξείνου Πόντου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και το Ισραήλ σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στη Μεσόγειο ήταν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Dunford, αν και δεν δόθηκαν σχόλια στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο για το φυσικό αέριο που εξάγεται από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη.
Το κατά προσέγγιση μήκος του αγωγού είναι μεταξύ 1.300 και 2.000 χιλιομέτρων και θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα διασχίζει τα εδάφη της Κύπρου, της Κρήτης στην Ελλάδα για καταλήγει τελικά στην Ιταλία.
Ο αγωγός θα έχει επίσης σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία.
Μια πλωτή μονάδα λήψης, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (LNG) θα αποτελέσει μέρος αυτού του έργου, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των προμηθειών υγραερίου στις ΗΠΑ.
Η προγραμματισμένη διαδρομή του αγωγού EastMed, ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ, θα παρακάμψει την Τουρκία, παρά το αυξημένο κόστος.
Η Άγκυρα δύσκολα θα μείνει αδρανής να παρακολουθεί αυτή τη σειρά των γεγονότων.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική δικαιοδοσία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan, η «Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει απειλή για την ασφάλεια στην περίπτωση που η Κύπρος θα συνεχίσει τις μονομερείς της επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή».
Οι χώρες που εμπλέκονται στο έργο ενδέχεται να χρειαστούν προστασία και βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Για τις ΗΠΑ, η ενίσχυση των σχέσεών της με την Ελλάδα σημαίνει επέκταση της υποστήριξης για την αναδυόμενη Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου (EMA), η οποία καθοδηγείται από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα ισραηλινά και κυπριακά ύδατα και από την αντίθεσή της στην Τουρκία.
Όπως έλεγε ο Πρέσβης Pyatt, «οι Αμερικανοί επιστρέφουν με πραγματικά μεγάλο ρυθμό στην Ελλάδα».
Πριν από ένα χρόνο οι ΗΠΑ άνοιξαν την πρώτη τους μόνιμη στρατιωτική βάση στο Ισραήλ, η οποία διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM).
Επισήμως η πρωταρχική αποστολή της μονάδας αεροπορικής άμυνας που βρίσκεται μέσα στην αεροπορική βάση του Μασαμπίμ της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, δυτικά των πόλεων Ντιμώνα και Γερουχάμ, είναι να ανιχνεύσει και να προειδοποιήσει για πιθανή επίθεση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.
Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας, καθώς αναδύεται μια νέα στρατιωτική συμμαχία με τη δική της υποδομή.
Το 2015, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Διμερείς και τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, όπως η Nobel Dina, μια πολυεθνική κοινή αεροπορική και θαλάσσια άσκηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της σύμπραξης της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Μάρτιο του 2014, το Ισραήλ άνοιξε ένα νέο στρατιωτικό γραφείο αποστολής στην Ελλάδα για να σημάνει αυτή τη στενότερη σχέση.
Το Ισραήλ έχει ισχυρή άμυνα και στρατιωτική σχέση με την Κύπρο.
Τα τρία έθνη έχουν βαθύτερους στρατιωτικούς δεσμούς, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν κατά την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής για την άμυνα το 2017.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και το Ισραήλ χρειάζεται συμμάχους μέσα στο μπλοκ.
Η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην απόφαση της ΕΕ να μπλοκάρει την αγορά προϊόντων από τους οικισμούς του Ισραήλ.
Τον Μάιο του 2018, οι ηγέτες των τριών συναφών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.
Η Αλβανία, ο γείτονας της Ελλάδας, προσφέρθηκε προσφάτως να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο έδαφός της.
Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Olta Xhacka, έκανε την πρόταση τον Απρίλιο του 2018 κατά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον.
Από όλα τα μέλη της αναδυόμενης συμμαχίας, μόνο το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι ένας ενισχυμένος εταίρος και μέλος του Mediterranean Dialogue.
Αυτό που έχουμε στην πραγματικότητα είναι μια νέα συμμαχία εντός της συμμαχίας, η οποία ιδρύθηκε ανεπίσημα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία, ένα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα ήταν φυσικό μόνο για την Άγκυρα να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ για να κινηθεί προς τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και ίσως, την Ευρασιατική Ένωση.
Η συμμαχία των ΗΠΑ και των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναδειχτεί ως μια πολιτική και στρατιωτική «μικροδέσμη», μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια εποχή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ενότητά του και το μέλλον της ΕΕ είναι υπό αμφισβήτηση.
Οι δύο μεγάλες οντότητες που συγκεντρώνουν έθνη που μοιράζονται τις ίδιες «αξίες» ή την επιθυμία να καταπολεμήσουν την Κίνα ή τη Ρωσία, δίνουν τη θέση τους σε μικρότερες ομάδες χωρών που επιδιώκουν κοινά περιφερειακά συμφέροντα υπονομεύοντας έτσι την ίδια την έννοια του γνωστού ως «Ενωμένη Δύση».

 

 

 

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης