Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Κοστολόγιο» για τις παροχές Τσίπρα ζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

«Κοστολόγιο» για τις παροχές Τσίπρα ζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις

Αναλυτικό «λογαριασμό» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ζήτησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ανοίγοντας έτσι δυναμικά την «αυλαία» των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν στη μεταμνημονιακή εποχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων κατέφτασε χθες νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο της Πανεπιστημίου 37, όπου εδρεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ άλλο κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα θέματα της ενέργειας.
Σήμερα, υπάρχουν δύο νέα προγραμματισμένα ραντεβού, με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας και με αυτά της φορολογικής διοίκησης.
Αύριο, Τετάρτη, στον χορό θα μπουν και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.
Το κουαρτέτο έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνονται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών και όχι στο Hilton, όπως συνέβαινε την περίοδο που η χώρα ήταν ακόμη σε μνημόνια.
Εν όψει της έλευσης των επικεφαλής πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην οποία εκτός του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, μετείχε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Οι επικεφαλής θα μείνουν ώς την Παρασκευή στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ενημερώνονται και από τα τεχνικά κλιμάκια για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Χθες, πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ανέβηκαν και πάλι τα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου για να «χαρτογραφήσουν» την πορεία των φορολογικών εσόδων, των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ και του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, προκειμένου να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.
Εμφαση έδωσαν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ζητώντας την πλήρη ποσοτικοποίησή τους βάζοντας στο «κάδρο» την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, εκπαιδευτικούς και τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον ΕΝΦΙΑ.
Την Πέμπτη θα συζητηθούν η πορεία και οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ρυθμίσεις των χρεών.
Σε γόνιμο κλίμα έγινε χθες η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για τα θέματα ενέργειας, εν όψει της επίσημης ενημέρωσης που θα ακολουθήσει.
Τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέδωσαν στοιχεία για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τη διαδικασία για τη δημιουργίας χρηματιστηρίου ενέργειας με βάση τις κοινοτικές κατευθύνσεις, καθώς και την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων που έχει ήδη συμφωνηθεί και προωθείται.
Ενημέρωσαν επίσης για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ με τη δημιουργία μιας εταιρείας του Δημοσίου που θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος και μιας ιδιωτικού δικαίου για την εμπορία.
Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις.
Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης