Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Συνεργασία των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας προωθούν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών

Συνεργασία των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας προωθούν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών

Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων και επιχειρηματιών για το θέμα  

Οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού χρηματιστηρίου ενέργειας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της Βουλγάρας ομόλογου του Τεμενούσκα Πέτκοβα, κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα εξεταστεί σε μεγαλύτερο βάθος, κατά τη διάρκεια νέας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στη Σόφια σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και επιχειρηματιών. 
Οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Βουλγαρίας που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια με το νεοσύστατο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν αναδειχθεί από Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην υπόθεση και συντονίζονται από τον πρόεδρο του ΕΧΕ, αλλά και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Θανάση Σαββάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βουλγαρική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό σχέδιο δημιουργίας «πράσινων πιστοποιητικών» που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και το θέμα αυτό αναμένεται να έχει προτεραιότητα στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης.
Ας σημειωθεί ότι τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ελλάδα επιθυμούν να αναδειχθούν σε ενεργειακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και όπως επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει προμηθευτεί η ΕΧΕ για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας τέτοιας ανάπτυξης.

Σε λειτουργία, πιθανότατα, μέσα στην Άνοιξη 

Πάντως παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη και με βάση το Target Model, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού ο Απρίλιος του 2019 που έχει τεθεί ως στόχος από το Μνημόνιο, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημείωναν ότι δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αντί του Απριλίου το Χρηματιστήριο Ενέργειας να λειτουργήσει τον Μάιο αν και πρόσθεταν ότι ο Μάιος του 2019 ενδέχεται να είναι ένας μήνας με πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και βεβαίως κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. 
Πάντως ο οργανισμός, που ήταν και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, συστήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία με τη μία αγορά (προημερήσια) ως «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» (ΕΧΕ), τον περασμένο Ιούνιο.
Μέτοχοί του είναι ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ΑΔΜΗΕ με 20%, ο ΔΕΣΦΑ με 7%, το Χρηματιστήριο Αθηνών με 31% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με 20%.
Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα πρέπει να αποτελείται από τέσσερις αγορές, την προημερήσια, την ενδοημερήσια, την προθεσμιακή και την αγορά εξισορρόπησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης