Ενέργεια

Γ.Μανιάτης: Στους υδρογονάνθρακες εμείς κατοστάρι ο ΣΥΡΙΖΑ χειρόφρενο

Γ.Μανιάτης: Στους υδρογονάνθρακες εμείς κατοστάρι ο ΣΥΡΙΖΑ χειρόφρενο

Άρθρο-παρέμβαση του πρώην υπουργού Ενέργειας

Την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα αναδείχθηκε σε κορυφαίο ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου. Οι αγωγοί TAP, EASTMED, IGB, τους οποίους χρηματοδοτήσαμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs, διαμορφώνουν μια Ελλάδα από την οποία διέρχονται σχεδόν 40 δις m3 φυσικού αερίου από Κασπία, Ισραήλ και Κύπρο. Επενδύσεις ύψους 8-10 δις € για την κατασκευή τους, μέρος των αναγκαίων για τη χώρα 50 δις €.

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ, μεγάλοι ενεργειακοί επενδυτές διεκδικούν το δικό τους ρόλο στο αναδυόμενο Eldorado της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για κάθε ευρώ σε ενεργειακές υποδομές, το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 €.

Το 2011, έτος σταθμός στην Προοδευτική Πατριωτική προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Θεσμοθετήσαμε, με καταψήφιση από ΣΥΡΙΖΑ, το πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Αξιοποιώντας το άρθρο 156 του ν.4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ, διαμορφώσαμε ένα πανίσχυρο όπλο εξωτερικής πολιτικής σε Ρηματικές Διακοινώσεις στον ΟΗΕ όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μέσα σε 4 χρόνια χαρτογραφήσαμε και αποκαλύψαμε τα κοιτάσματά μας σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, προκηρύξαμε και κυρώσαμε στη Βουλή των Ελλήνων τους 3 πρώτους διαγωνισμούς, προκηρύξαμε το μεγάλο διεθνή γύρο για 20 θαλάσσια οικόπεδα και προκηρύξαμε τα πρώτα 3 χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Exxon Mobil, Total, κολοσσοί, ενδιαφέρονται πια για έρευνες στα νερά μας.

Το 2013 θεσμοθετήσαμε, κατά το νορβηγικό μοντέλο, με το ν.4162/2013 τον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (που ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης καταψήφισε). Έναν εθνικό κουμπαρά προκειμένου να λύσουμε το Γόρδιο Δεσμό της βιωσιμότητας του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος. Το 75% των δημοσίων εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα και το 25% στις τοπικές κοινωνίες για έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Κονδύλια 2-3 δις € κάθε χρόνο για συντάξεις. Χρηματοδότηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ΑΕΙ για νέους μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους, περιβαλλοντολόγους, γεωλόγους. Για ανατροπή της μιζέριας και απαξίωσης, για αποτελεσματική απάντηση στο brain drain, με ισχυρό brain gain.

Τα ΕΛΠΕ, ανάδοχος του μικρομεσαίου οικοπέδου του «Πατραϊκού» των 140 εκατ. βαρελιών (ενός από τα πολλά της χώρας), προβλέπουν επενδύσεις πάνω από 7 δις € (όσο και η επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού), αναμένουν δημόσια έσοδα 4,5 δις € για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, 800 εκατ. € στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργία 1.300 θέσεων απασχόλησης.

Νέος εθνικός στόχος, ο μετασχηματισμός της Ελλάδας σε κορυφαία Τεχνική Βάση κατασκευής και συντήρησης των εκατοντάδων εξεδρών γεωτρήσεων και αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων της Μεσογείου. Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές στη Ναυπηγοεπισκευαστική και τη βαριά Μεταλλευτική Βιομηχανία. Τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Η πραγματική έξοδος από τα Μνημόνια πρέπει να είναι προοδευτική, με Κοινωνική Αλληλεγγύη, εθνικά κι ευρωπαϊκά πατριωτική και να απαντά στο ερώτημα πώς γεννάμε καινούριο πλούτο, πώς γεννάμε καινούρια δημόσια έσοδα, πώς γεννάμε νέες θέσεις εργασίας. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μπορεί να συνεισφέρει έως 15% στην εθνική προσπάθεια.

Εμείς ανοίξαμε το δρόμο με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν τραβήξει χειρόφρενο. Μέχρι τις επόμενες εκλογές…

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 8-9-2018

www.worldenergynews.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης