Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι ζητούν οι δύο εναπομείναντες μνηστήρες για τις λιγνιτικές - Αναζητείται λύση για την κομβικής σημασίας επιβίωση του Αμυνταίου

Τι ζητούν οι δύο εναπομείναντες μνηστήρες για τις λιγνιτικές - Αναζητείται λύση για την κομβικής σημασίας επιβίωση του Αμυνταίου

Οι συγκεκριμένες προυποθέσεις για την υποβολή οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους

Την ερχόμενη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος των παρουσιάσεων (management presentations) από τη διοίκηση της ΔΕΗ σε κάθε έναν από τους υποψήφιους επενδυτές των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Όμως, τίποτα πλέον δεν προοιωνίζεται ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί κανονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που μιλάνε ήδη για ναυάγιο, ειδικά μετά τις παρουσιάσεις στους υποψήφιους επενδυτές και τα ζητήματα που ετέθησαν στη διάρκεια τους.
Μάλιστα εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς συνδέουν την ανακίνηση, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, του αιτήματος για παράταση του χρόνου ζωής των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς με το επερχόμενο ναυάγιο του διαγωνισμού.
Επί του παρόντος, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα, στην προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που έληγε στις 18 Οκτωβρίου, αφού ο ένας από τους υποψήφιους επενδυτές και συγκεκριμένα η κινεζική CHN Energy που συμμετέχει σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου ζήτησε επιπλέον χρόνο ενός ή δυο μηνών.

Πάντως, από την πλευρά της η τσέχικη Seven Energy που συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό θα ήθελε η όλη διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και παρατάσεις.

Στις παρουσιάσεις που έγιναν προς τους επενδυτές υπήρξε έντονος προβληματισμός καθώς η άνοδος των τιμών των CO2 έχει αλλάξει επί το δυσμενέστερο τα δεδομένα
Παράλληλα, έχουν θέσει μια σειρά από όρους που δείχνουν κατ’ αρχήν ότι θεωρούν μη βιώσιμες τις υπό πώληση μονάδες και οι οποίοι είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν αποδεκτοί από τη ΔΕΗ ή την κυβέρνηση.
Όσο δε για τους υπόλοιπους υποψήφιους η τσεχική EPH δεν παρακολούθησε τις διαδικασίες του διαγωνισμού, η Μυτιληναίος συμμετέχει μεν στη διαδικασία αλλά με επιφυλακτικότητα που δεν έχει αμβλυνθεί, ενώ η ΒΙΟΧΑΛΚΟ φαίνεται πλέον ότι θα παραστεί μόνο για τυπικούς λόγους στην παρουσίαση της ερχόμενης Τρίτης.
Σε ότι αφορά την παράταση, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται θετικός στο να δοθεί, η απόφαση θα ληφθεί από την Κομισιόν η οποία και εποπτεύει το διαγωνισμό, ενώ ο υποψήφιος επενδυτής είναι αποφασισμένος να επιμείνει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι απολύτως αναγκαία, «εάν η ΔΕΗ και η κυβέρνηση θέλουν ικανοποιητικές προσφορές».

Με βάση αυτά τα δεδομένα και διαπιστώνοντας ότι ο διαγωνισμός κινδυνεύει, ο κ. Παναγιωτάκης άνοιξε μετά από μήνες το ζήτημα της παράτασης του χρόνου ζωής του Αμυνταίου και της Καρδιάς.
Tο ζήτημα αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας θέμα, καθώς αν η κυβέρνηση δεν βρει λύση θα εκτεθεί προεκλογικά αφού θα δημιουργηθεί ενεργειακό έλλειμμα και θα ανέβει η τιμή στην χονδρική αγορά ρεύματος. Στην τελική ευθεία η δίοκηση της ΔΕΗ αναζητεί λύσεις διαβλέποντας τα ρίσκα που παρουσιάζονται. Τούτων δοθέντων ενδέχεται να δούμε μια συγκροτημένη προσπάθεια για να διασωθεί το Αμύνταιο στηριζόμενο στην επενδυτική προτάση των 100 και πλέον δισ που υπήρξε σε ολοκληρωμένο επίπεδο με σημαντικό όφελος για την βιομηχανία, που εξετάζει εκ νέου η τελευταία να υλοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες.Κατά τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη πρόταση θα συμβάλλει στο να κερδιθεί στις Βρυξέλλες η πολυτιμη παράταση για την επιβίωση της μονάδας, σε μια δύσκολη περίοδο που έχει ξεκινήσει για την λιγνιτική ενεργειακή βιομηχανία.

 

Παρεμβάσεις για εξασφάλιση βιωσιμότητας των λιγνιτικών

Όμως ο χρόνος δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Όπως κατέστη σαφές από τις συζητήσεις που είχε η διοίκηση της ΔΕΗ με τους ενδιαφερομένους στο πλαίσιο των management presentations, οι μονάδες δεν «βγαίνουν» οικονομικά ειδικά με τα σημερινά δεδομένα των υψηλότατων τιμών των ρύπων, αφού μεταξύ των άλλων δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία πουλάει στην αγορά με μείγμα καύσιμου και χαμηλό αποτύπωμα CO2. 
Το αποτύπωμα του CO2 στις υπό πώληση μονάδες κυμαίνεται μεταξύ 1,25 και 1,8 τόνοι CO2 ανά MWh, όταν η ίδια η ΔΕΗ  υπολογίζει 1 τόνο CO2 ανά MWh στην παραγωγής (λόγω της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών) και 0,5 τόνους CO2 ανά MWh στην εμπορία (αφού αγοράζει ρεύμα και από την χονδρεμπορική αγορά).
Μάλιστα στις υπό πώληση μονάδες, το κόστος του CO2 φθάνει να είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από το μεταβλητό κόστος παραγωγής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι υποψήφιοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι εφόσον αγοράσουν τη Μεγαλόπολη ή τη Μελίτη δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ αφού δεν θα μπορούν να προσφέρουν φθηνότερο ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές όπως η βιομηχανία μέσω διμερών συμβολαίων.
Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου οι μονάδες να καταστούν βιώσιμες ζητούν:
•    Η ΔΕΗ να κρατήσει τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο σαφώς και δεν συμφέρει την επιχείρηση αφού αγοράζει από την χονδρεμπορική το 30% των αναγκών της στην προμήθεια.
•    Η ΔΕΗ Εμπορία να αγοράζει από τις ιδιωτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας με απευθείας συμβόλαια. Και αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει λόγω των όρων της διακήρυξης που  προβλέπουν ότι η ΔΕΗ  δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με τις εταιρίες που πουλάει.
•    Να χορηγηθούν τα περίφημα ΑΔΙ του λιγνίτη, κάτι το οποίο όμως εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε από τη ΔΕΗ αλλά ούτε και από την κυβέρνηση.
•    Να καταργηθεί το τέλος του λιγνίτη υπέρ των ΑΠΕ. Όμως και αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει νέα «τρύπα» στο λογαριασμό ΑΠΕ.  

Στο προσκήνιο ξανά οι μονάδες Αμυνταίου – Καρδιάς 

Ένα ζήτημα που παρέμενε ξεχασμένο στα συρτάρια της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου είχαν υποβληθεί προτάσεις που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση των συγκεκριμένων μονάδων χωρίς κόστος για την επιχείρηση.
Προτάσεις, που θα μπορούσαν να καλύψουν τους κινδύνους επάρκειας του συστήματος που επικαλείται σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και να εξασφαλίσουν ρεύμα σε ικανοποιητικές τιμές για τη βιομηχανία.
Ενδεικτικό της απουσίας σχεδιασμού είναι και το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση, εμφανίζονται να μην έχουν σαφή πολιτική επί του θέματος και να παραπέμπουν η μεν ΔΕΗ στο υπουργείο για την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δε υπουργείο στη ΔΕΗ για την προετοιμασία του.
Ακόμη και σήμερα που φαίνεται ότι υπάρχει έστω και ελάχιστος χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις και να κινηθούν διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την παράταση ζωής των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς, ο κ. Σταθάκης αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, απαντώντας σιβυλλικά «θα δούμε», στο ερώτημα εάν θα υποβληθεί τελικώς το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αρχικός χρόνος δημοσίευσης 07-09-2018  06:46:06
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης