Καθησυχάζει τις αγορές η Ιταλία, στο 2,89% το 10ετές μετά τις δεσμεύσεις Σαλβίνι

Καθησυχάζει τις αγορές η Ιταλία, στο 2,89% το 10ετές μετά τις δεσμεύσεις Σαλβίνι

Για προϋπολογισμό που θα σέβεται τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και συνάμα θα είναι θαραλλέος για τους Ιταλούς κάνει λόγο η κυβέρνηση

Για εποικοδομητικές συνομιλίες όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 έκανε λόγο η ιταλική κυβέρνηση ύστερα από τη συνάντηση κορυφής που είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria και του υπουργού Εξωτερικών Enzo Moavero.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός Conte έδωσε το στίγμα ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να αγνοήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, κάτι για το οποίο άλλωστε είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα τόσο ο Matteo Salvini όσο και κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών ο ΥΠΟΙΚ Giovanni Tria.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν άμεσα σε αποκλιμάκωση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, η οποία πλέον βρίσκεται στο 2,89%.

«Εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες για να καταρτίσουμε ένα οικονομικό σχέδιο που θα διατηρεί τους δημόσιους λογαριασμούς σε τάξη και που θα επιτρέψει στην χώρα να ανακάμψει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο προϋπολογισμός μας θα είναι μια ένδειξη ανάπτυξης μέσα από τη σταθερότητα.

Εργαζόμαστε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τόπου, οι οποίες θα είναι μέρος ενός ενιαίου ολοκληρωμένου οικονομικού σχεδίου» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Conte, ο οποίος υποστήριξε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο.

Από την πλευρά του ο Luigi Di Maio έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες όσον αφορά τη σύνταξη του προϋπολογισμού

Όπως τόνισε ο προϋπολογισμός θα βάλει σε τάξη τα οικονομικά της Ιταλίας, αλλά θα είναι και «θαρραλέος».

«Ο επόμενος προϋπολογισμός θα καθησυχάζει τις αγορές αλλά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, και των οποίων τα παιδιά δεν βρίσκουν δουλειά» είπε ο Di Maio, αναφέροντας πως ο προϋπολογισμός θα αποκαταστήσει το χαμόγελο στους Ιταλούς και θα διατηρήσει παράλληλα τα δημόσια οικονομικά σε τάξη.

Ωστόσο, ο Di Maio απέφυγε να απαντήσει εάν η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2%, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα καθησυχάσει τις αγορές και απέρριψε τα περί διαμάχης με τον Ιταλό υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Matteo Salvini, ο οποίος υποστήριξε πως «θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους Ιταλούς στα όρια όμως που μας επιβάλλουν οι άλλοι».

Νωρίτερα σε συνέντευξη του στη Rai ο Salvini είχε διατυπώσει την θέση ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει έναν σοβαρό προϋπολογισμό που θα επιτυγχάνει την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας και παράλληλα θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ιταλίας.

«Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε στις αγορές και στην Ευρώπη έναν σοβαρό προϋπολογισμό που θα επιτυγχάνει την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας και παράλληλα θα σέβεται τους περιορισμούς της ΕΕ.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αμέσως, ούτε και οι Ιταλοί το περιμένουν αυτό.

Θα υπάρξουν επιλογές σε έναν χρόνο, σε δύο, σε τρία.

Εάν θέλουμε να κυβερνήσουμε για μακρύ χρονικό διάστημα, δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος – και παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα – υποστήριξε πως το αίτημα του Κινήματος των 5 Αστέρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων θα είναι στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης της ιταλικής κυβέρνησης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019.

«Η ενίσχυση του εισοδήματος είναι μια «μάχη» που δίνουν οι φίλοι μας στο Κίνημα των 5 Αστέρων και πάνω στην οποία εργάζονται.

Δεν θα μπω στα χωράφια τους.

Αλλά θα τεθεί επί τάπητος» είπε ο Salvini, τονίζοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα για τη Λέγκα του Βορρά είναι η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

«Ξέρω πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι μου λένε πως αν οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στα 61, 62, 63 έτη, θα προσλάβουν άλλους εργαζόμενους.

Πρέπει να επανεξεταστεί το ασφαλιστικό σύστημα, και όχι το φορολογικό» υπογράμμισε ο Salvini.

 

La Stampa: Κατάρτιση προϋπολογισμού εν μέσω διαφωνιών

 

Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε πως η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η La Stampa, «η περίοδος της προπαγάνδας τελειώνει, η κυβέρνηση πρέπει σοβαρά να διαβεβαιώσει τις αγορές για τα κρατικά ομόλογα» και ότι «το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 3%».

Βάσει του δημοσιεύματος, ο πρώτος που επιχείρησε να καθησυχάσει αγορές και Βρυξέλλες ήταν ο ίδιος ο Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να κάνουμε το καλύτερο για τους Ιταλούς χωρίς όμως να ενοχλήσουμε εκείνους που μας παρατηρούν από πάνω» είπε ο Salvini, αποδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο πως η προεκλογική του δέσμευση για ενιαίο φόρο μάλλον θα πρέπει να παραπεμφθεί για το μέλλον.

Ο Salvini είχε χθες σύσκεψη με τους κορυφαίους οικονομολόγους της Λέγκα για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού, ανάμεσα στις οποίες είναι σύμφωνα με τη La Stampa και το θέμα των συντάξεων – η Λέγκα επιθυμεί μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα - και του ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή όμως οι προτεραιότητες για τον Di Maio είναι τελείως διαφορετικές.

Συγκεκριμένα, ο Di Maio είναι αποφασισμένος να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να βρει τους πόρους προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των Ιταλών.

«Στην Ιταλία υπάρχουν 5 εκατομμύρια φτωχοί και 8 εκατομμύρια που είναι στα όρια της φτώχειας.

Αυτοί είναι η προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό» υπογραμμίζει ο Di Maio, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τι υποστηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης.

 

 

 

 

 

Citi: Έρχεται rally στο ιταλικό χρηματιστήριο – Δεν θα ξεπεράσει το 2% το έλλειμμα

 

Την πρόβλεψη ότι έρχεται rally στο ιταλικό χρηματιστήριο διατυπώνει η Citi, η οποία εκτιμά ότι παρά τις ανησυχίες των αγορών και των Βρυξελλών, η ιταλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει στον προϋπολογισμό της για το 2019 ότι το έλλειμμα όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, αλλά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2%.

«Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία δεν είναι αρκετή για να αναστατώσει τους επενδυτές» υπογραμμίζει η Citi, με τους αναλυτές της να προβλέπουν πως το χρηματιστήριο του Μιλάνο θα κλείσει με ισχυρή άνοδο το 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ο FTSE MIB μετρά σωρευτικές απώλειες ύψους 7% από τις αρχές του έτους την ώρα που οι επενδυτές τήρησαν μέχρι πρόσφατα μια ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση λόγω των ανησυχιών τους ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες

Όπως αναφέρει η Citi, ο ιταλικός δείκτης είχε φτάσει σε νέο υψηλό δεκαετίας και παρά το ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαρτίου, αλλά στη συνέχεια και λόγω των τριγμών σε πολιτικό επίπεδο, υπήρξε σημαντική διόρθωση με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη.

Η Citi, όπως αναφέρει το CNBC, δεν έκανε κάποια πρόβλεψη για το πόσο ισχυρή εκτιμά πως θα είναι η ανάκαμψη του ιταλικού χρηματιστηρίου, αλλά υπενθύμισε πως το 2016, όταν επικρατούσε και πάλι πολιτική αναταραχή, ο FTSE MIB κατέγραφε απώλειες της τάξης του 29%, για να κλείσει τελικά το έτος με κέρδη ύψους 27%.

Σύμφωνα με τη Citi, η Ιταλία θα ανακοινώσει προϋπολογισμό για το 2019, όπου το έλλειμμα δεν θα ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία δεν αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί, έστω και με βραδύτερο ρυθμό.

Σε αυτό το σενάριο, το ιταλικό χρηματιστήριο θα επωφεληθεί.

Παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη επιβράδυνση στις εξαγωγές, τα θεμελιώδη παραμένουν θετικά» λέει η Citi, προκρίνοντας ιταλικές εταιρείες και επιχειρήσεις που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους εκτός της Ιταλίας.

 

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 08:54)

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr