Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Πάντα οι μεγάλοι παίκτες υλοποιούσαν - Τώρα δεν αρκεί μόνον αυτό

Π.Μπουσμπουρέλης: Πάντα οι μεγάλοι παίκτες υλοποιούσαν - Τώρα δεν αρκεί μόνον αυτό
Οι μεγάλες προσωπικότητες στο επιχειρείν δίνουν πάντα το στίγμα
Το ξεκίνημα του 2017 θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρο μόνο αν το κρίνουμε από την πλευρά των ισχυρών ελληνικών ομίλων του Ενεργειακού κλάδου.
Πράγματι οι ελληνικές εταιρίες έχουν καταστεί οι βασίλισσες του ελληνικού επιχειρείν κυρίως χάρις μια γενιά παλαιών επιχειρηματιών- Ομιλος Βαρδινογιάννη- και μια γενιά που ωρίμασε, όπως οι κύριοι Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Γιώργος Περιστέρης.
Όμως δεν φτάνουν μόνο οι ισχυρές επιχειρήσεις αλλά απαιτείται και η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα δώσει δυναμική και αυτοπεποίθηση στο σύνολο της οικονομίας.
Όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αγόραζε το ποσοστό του 50% της Μότορ Οιλ από την Saudi Aramco στην οποία το είχε αρχικά πουλήσει, αυτό απαιτούσε εκτός από γνώση και σθένος.
Δέκα χρόνια αργότερα περίπου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αγόραζε από την Endessa το ποσοστό του ομίλου που είχε μεταβιβάσει στους Ισπανούς στο ξεκίνημα της πορείας ανάπτυξης των ενεργειακών επενδύσεων του Ομίλου.
Χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος την ώρα που η Chipita έχει παρουσία σε 24 αγορές και το 75% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από το εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι ρίχνει 23 εκατ στην εξαγορά του Νίκα σε μια περίοδο, που οι επενδύσεις διακρίνονται με το καλαμάκι.

Ποιοί ακολουθούν;

Οι Ελληνες επιχειρηματίες, πρωτοπόροι, δίνουν στην εποχή τους το στίγμα όμως η εμπιστοσύνη που έχουν αυτοί στις δυνάμεις τους και στο ένστικτό τους πρέπει να μεταφράζεται και να μετουσιώνεται σε μια γενικότερη τάση, που αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει.
Τα επενδυτικά πλάνα του ΣΕΒ που τόσο καλά ακούστηκαν μέσα στο 2016 είναι πολύ μακριά από την υλοποίησή τους την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον αστερισμό τους θεάτρου της δεύτερης αξιολόγησης.
Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, άρθρα με τίτλους Βελούδινων Διαζυγίων με το ευρώ εμφανίζονται για να ενθαρρύνουν εμμέσως πλην σαφώς τους κερδοσκόπους και τους απαίδευτους.
Παρά τα όσα σερβίρουν οι μεν και οι δε η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχει σταθεροποιηθεί και το 2017 δεν έχουμε περιθώριο να το παίξουμε στα πολιτικά ζάρια.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μόλις 18 μήνες μακριά από το τέλος και αυτής της χρηματοδότησης και μετά το 2018 θα έχει λίγο χρόνο για να εξασφαλίσει τις προυποθέσεις για την χρηματοδότηση των επομένων.
Η αντιπολίτευση θα πρέπει να κάνει γόνιμη αντιπολίτευση καθώς εκτός όλων των άλλων έχουμε μπροστά μας και ένα Κυπριακό, οι διαφαινόμενες λύσεις του οποίου δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τα ελληνικά συμφέροντα.
Διχαστικός λόγος δεν χωρά και η εθνική επιταγή είναι η σταθεροποίηση της χώρας.
Εχουμε δει εξάλλου πολλά κακά σενάρια να επιβεβαιώνονται.
Ας μην δικαιωθούν για μια ακόμα φορά όσοι ζωγραφίζουν ένα τέτοιο.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης