Επιχειρήσεις

Προσφυγή του σωματείου των ΕΛΠΕ στην Βρετανική Κεφαλαιαγορά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πώληση του 51%

Προσφυγή του σωματείου των ΕΛΠΕ στην Βρετανική Κεφαλαιαγορά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πώληση του 51%

Στην αναφορά θα επισημαίνεται πως η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ αντίκειται στους ισχύοντες κανόνες και θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων, των επενδυτών και των εργαζομένων

Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα νομικά εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να σταματήσουν την «παράνομη» όπως τη χαρακτηρίζουν πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζονται οι εργαζόμενοι του ομίλου.
Ήδη άνοιξαν το νομικό «οπλοστάσιό» τους με εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσαν αναφορές στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η επόμενη κίνηση τους θα είναι η κατάθεση αναφοράς στις εποπτικές αρχές της βρετανικής κεφαλαιαγοράς, καθώς η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Οι νομικές αυτές ενέργειας του Πανελλήνιου Σωματείου των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), τους οποίους εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αθηνών Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει τους εμπλεκόμενους και ειδικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πίεση αναμένεται να ασκηθεί μέσω της αναφοράς στις βρετανικές αρχές οι οποίες σε περιπτώσεις ελλιπούς ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού λειτουργούν με ταχύτητα αλλά και αυστηρότητα.    
Το Σωματείο έχει καταρχάς προσφύγει στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι υπεύθυνη σύμφωνα με τον νόμο για τον έλεγχο και την εποπτεία διαδικασιών εξαγοράς μετοχών, όπως η υπό εξέλιξη στα ΕΛΠΕ.
Με αναφορά του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΠΣΕΕΠ ζητεί να ελεγχθεί το κύρος της διαδικασίας και καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει άμεσα πρωτοβουλία και να ασκήσει τις αρμοδιότητές της παρεμβαίνοντας στην προωθούμενη εξαγορά.

Παραβίαση της νομοθεσίας περί εξαγορών

Οι εργαζόμενοι με την αναφορά τους αυτή επικαλούνται παραβίαση των κανόνων που τίθενται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και επισημαίνουν ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει δομηθεί, αντίκειται στους κανόνες αυτούς και θέτει σε κίνδυνο τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και ειδικότερα το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων, των επενδυτών που κατέχουν μετοχές, καθώς βεβαίως και των εργαζομένων.
Σε ανάλογο μήκος κύματος θα είναι και η αναφορά προς τις βρετανικές αρχές, ενώ το Σωματείο έχει ήδη προσφύγει και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει υποθέσεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τήρηση των κανόνων της σε θεσμικό επίπεδο, ελέγχοντας μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
Με την αναφορά του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σωματείο επισημαίνει ότι η διαδικασία πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ, που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ, παραβιάζει σειρά κανόνων που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (ιδίως από την Οδηγία 2004/25/ΕΚ για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς), ενώ παράλληλα εγείρονται σημαντικά ερωτήματα ως προς τη συμβατότητα της εν λόγω διαδικασίας με τις πολιτικές και τους κανόνες της Ε.Ε. στους τομείς της ενέργειας και της κεφαλαιαγοράς.
Το ΠΣΕΕΠ με την αναφορά του καλεί την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιληφθεί του θέματος.
Ήδη έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Αναφορών και προσωπικά η πρόεδρός της κ. Cecilia Wikström, καθώς και Έλληνες Ευρωβουλευτές και Ευρωβουλευτές από άλλα κράτη μέλη, αναμένονται δε εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό το επόμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης