Επιχειρήσεις

Τιμές ρύπων και ανυπαρξία μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας επιδείνωσαν τις οικονομικές επιδόσεις της Elpedison

Τιμές ρύπων και ανυπαρξία μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας επιδείνωσαν τις οικονομικές επιδόσεις της Elpedison

Στις αιτίες των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων περιλαμβάνεται και η διακοπή λειτουργίας για συντήρηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Θεσσαλονίκης

Η άνοδος των τιμών των ρύπων σε συνδυασμό με την απουσία μηχανισμού αποζημίωσης της ευελιξίας (ΑΔΙ) που παρέχουν στο ηλεκτρικό σύστημα οι μονάδες παραγωγής αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη, τις βασικές αιτίες των αδύναμων αποτελεσμάτων της Elpedison κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, η κατά 50% θυγατρική του εταιρία στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε μείωση παραγωγής κατά 4% με τους όγκους να υποχωρούν στα 1,149 εκατ. ΜWh έναντι 1,196 εκατ. ΜWh το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Επίσης κατά 4% υποχώρησε και η αξία των πωλήσεων και διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 188 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017. 
Σημαντική μείωση κατέγραψαν και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Τρεις λόγοι για τα χαμηλά αποτελέσματα

Μιλώντας στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, ο κ. Σιάμισιης απέδωσε τις αδύναμες πωλήσεις της Elpedison στη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ρεύματος της Θεσσαλονίκης για συντήρηση, αλλά και στο αυξημένο κόστος αγοράς δικαιωμάτων CO2.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, τα αποτελέσματα επηρεάζονται και από την ανυπαρξία του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας.
Πάντως πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες εμπορικών και λιανικών πωλήσεων της Elpedison παρουσιάζουν βελτιωμένη κερδοφορία.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Elpedison κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αυτά κινήθηκαν πτωτικά, με τα EBITDA να είναι αρνητικά κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Οριακά μειώθηκε (1%) η αξία των πωλήσεων στα 80 από 81 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή παραγωγή της Elpedison μειώθηκε κατά 5% στα 441 από 464 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης