Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Επιταχύνονται οι εξαγωγές LNG από το Yamal ενόψει του χειμώνα

tags :
Ρωσία: Επιταχύνονται οι εξαγωγές LNG από το Yamal ενόψει του χειμώνα

Η Novatek δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε ξεκινήσει τη λειτουργία τρίτης μονάδας και ότι οι δύο πρώτες γραμμές της λειτουργούσαν με χωρητικότητα, 11 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa)

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τερματικό Yamal της Novatek στην περιοχή της Αρκτικής άρχισαν να κινούνται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν το καλοκαίρι και υπερέβησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο τον όγκο των εγκαταστάσεων LNG της Sakhalin.
Ο ρυθμός ανάθεσης του έργου των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εξέπληξε την αγορά η οποία είχε συνηθίσει σε χρόνιες καθυστερήσεις.
Πρόσθετοι όγκοι από μια  άλλη εγκατάσταση πρέπει τώρα να έρθουν εγκαίρως για το χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου, μια εποχή αιχμής τιμών.
Η Novatek δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε ξεκινήσει τη λειτουργία τρίτης μονάδας και ότι οι δύο πρώτες γραμμές της λειτουργούσαν με χωρητικότητα, 11 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa).
Οι ρωσικές εξαγωγές LNGανήλθαν σε 10,8 mtpa πέρσι, και σχεδόν όλες προήλθαν από το Sakhalin-2 της Gazprom. Η πλήρης παραγωγή στις  σημερινές μονάδες Yamal και Sakhalin διπλασιάζει τη ρωσική παραγωγή LNG σε λίγο πάνω από 20 mtpa, καθιστώντας τη χώρα τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο.
Το Yamal φόρτωσε το πρώτο φορτίο στο τέλος του περασμένου έτους. Η δεύτερη μονάδα  παρήγαγε LNG  στα τέλη Ιουλίου με κανονικές λειτουργίες έως τις 9 Αυγούστου. Η θέση σε λειτουργία της δεύτερης μονάδας  χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες, από τότε που οι αεριοστρόβιλοι του συμπιεστή πυροδοτήθηκαν για πρώτη φορά, αν και η περίοδος τερματισμού λειτουργίας δεν είναι σαφώς καθορισμένη.
Για να αποφευχθούν τυχόν τεχνικές δυσκολίες και εάν ο ρυθμός της θέσης σε λειτουργία θα συνεχιστεί, η τρίτη μονάδα θα πρέπει να παράγει LNG με χωρητικότητα έως τον Νοέμβριο, πολύ πριν το προγραμματισμένο πρώτο τρίμηνο του 2019 και τις προσδοκίες της αγοράς στα μέσα του επόμενου έτους.


wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης