Διεθνή

Nord Stream 2: Σύμφωνα με το χρονοδιαγραμμα προχωρεί ο αγωγός παρά τον κίνδυνο κυρώσεων

tags :
Nord Stream 2: Σύμφωνα με το χρονοδιαγραμμα προχωρεί ο αγωγός παρά τον κίνδυνο κυρώσεων

Το αέριο θα ρέει μέσω του Nord Stream 2 έως το τέλος του 2019

Ο αγωγός Nord Stream 2 για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης την Παρασκευή 31 /8/2018, ενώ οι ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να δεσμεύονται για το έργο παρά τις επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την απειλή κυρώσεων.
Τον Ιούλιο, η Ουάσιγκτον επανέλαβε τις προειδοποιήσεις στις δυτικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στον αγωγό ότι κινδυνεύουν με \ κυρώσεις, λέγοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το σχέδιο για να διαιρέσει την Ευρώπη.
Το Βερολίνο και η Μόσχα βρίσκονται σε διαμάχη με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έχουν κοινό ενδιαφέρον για το σχέδιο Nord Stream 2. Ο αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία, όπου η Gazprom έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθον.
Οι διαφορές μεταξύ της Gazprom και της Ουκρανίας, μιας βασικής διαδρομής εξαγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία, για τις τιμές του φυσικού αερίου και τα τέλη διέλευσης, οδήγησαν σε μια σειρά διακοπών της προσφοράς στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία.
"Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα", δήλωσε στο Reuters η εταιρεία Nord Stream 2 AG, η οποία λειτουργεί με έδρα την Ελβετία. Το αέριο πρόκειται να αρχίσει να ρέει στα τέλη του 2019 και θα παρακάμψει τις διαδρομές μέσω της Ουκρανίας.
Η Nord Stream 2 AG, η οποία θα διπλασιάσει την υπάρχουσα δυναμικότητα  του Nord Stream 1 από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανήκει στην Gazprom, η οποία αναλαμβάνει το ήμισυ του σχεδιαζόμενου κόστους των 9,5 δις ευρώ.
Το υπόλοιπο διαιρείται μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας - της Γερμανικής Uniper και Wintershall, της αγγλο-ολλανδικής Royal Dutch Shell, της γαλλικής Engie και της αυστριακής OMV.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, είχαν ήδη επενδυθεί 4,8 δισ. Ευρώ στο έργο του αγωγού 1,200 χιλιομέτρων (746 μίλια) και η διοχέτευση στη Βαλτική Θάλασσα άρχισε τον Ιούλιο.


wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης