Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εξαγωγές και τουρισμός «απογείωσαν» τα οικονομικά μεγέθη των ΕΛΠΕ – Πως αναχρηματοδότησαν το δανεισμό τους

Εξαγωγές και τουρισμός «απογείωσαν» τα οικονομικά μεγέθη των ΕΛΠΕ – Πως αναχρηματοδότησαν το δανεισμό τους

Η συνεισφορά των συμμετοχών του ομίλου στη ΔΕΠΑ και την εταιρία παροχής ρεύματος Elpedison δεν ήταν η αναμενόμενη

Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους προοιωνίζονται τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων που ανακοινώθηκαν χθες (30/8) και παρουσιάζουν νέα ρεκόρ στα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA.
Συγκεκριμένα, αυτά ανήλθαν σε 473 εκατ. ευρώ με άνοδο 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 225 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 34%.
Η αύξηση των εξαγωγών κατά 10%, οι οποίες συνεισέφεραν το 60% των συνολικών πωλήσεων, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά.
Εξαιρετικά θετική ήταν και η συνεισφορά των πωλήσεων ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων που αυξήθηκαν κατά 3% και 11% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα του ισχυρού τουριστικού ρεύματος.
Το κυριότερο στοιχείο ωστόσο των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2018, το οποίο μάλιστα δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον, είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης δανείων ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ που οδηγεί σε σημαντικότατη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου κατά 14%.
Έτσι εντός του δεύτερου τρίμηνου του 2018 ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση των τραπεζικών δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, υπεγράφησαν:
•    Η αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών, λήξης 2023.
•    Ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή ύψους 250 εκατ. δολαρίων, τριετούς διάρκειας.
•    Επιπλέον αποπληρώθηκε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 240 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2016 για αποπληρωμή ευρωομολόγου.
Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των ΕΛΠΕ για τα επόμενα δυο χρόνια, ενώ βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης.

Μείωση χρηματοοικονομικού κόστους

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ μετά την υπογραφή των προαναφερόμενων δανειακών συμβάσεων αναμένεται η περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 152 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό στα 1,9 δισ. ευρώ και το Συντελεστή Μόχλευσης στο 43%, μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά των συμμετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων στη ΔΕΠΑ και την Elpedison, δεν ήταν και τόσο θετική.

Μάλιστα η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των όγκων πωλήσεων κατά 19%.
Όσο δε για τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν αρνητικά κατά 2 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν από το σταμάτημα για συντήρηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες εμπορικών και λιανικών πωλήσεων παρουσιάζουν βελτιωμένη κερδοφορία.
Τέλος σε ότι αφορά τον ΔΕΣΦΑ και τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ κατά 35%, η σύμβαση πώλησης του 66% στην κοινοπραξία των εταιρειών Snam -  Enagás -  Fluxys έναντι συνολικού τιμήματος  535 εκατ. ευρώ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και όπως σημειώνεται από την εταιρία αυτό αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης