Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ελ. Πιπεροπούλου: Πυκνώνουν τα σύννεφα για τις σχέσεις Ιταλίας - ΕΕ μετά τις προειδοποιήσεις Ντι Μάιο

Ελ. Πιπεροπούλου:  Πυκνώνουν τα σύννεφα για τις σχέσεις Ιταλίας - ΕΕ μετά τις προειδοποιήσεις Ντι Μάιο

Μόλις χθες, ο Di Maio προειδοποίησε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας ενδεχομένως να ξεπεράσει το ερχόμενο έτος το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές.

Ο προϋπολογισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης κυριολεκτικά θα μπορούσε να φέρει την κόντρα ΕΕ-Ιταλίας σε νέο επίπεδο
Ελάχιστος είναι ο καιρός που έχει περάσει από τότε που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία ανέλαβε την εξουσία και ήδη φουντώνουν οι ανησυχίες ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη νέα κρίση στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά έχει ήδη έρθει σε σύγκρουση ουκ ολίγες φορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν λίγες εβδομάδες, η ιταλική κυβέρνηση κατηγόρησε άμεσα την ΕΕ για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Το σαββατοκύριακο έληξε το θρίλερ με τους πρόσφυγες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης, στην Ιταλία, αλλά όχι προτού Ιταλία και ΕΕ «εκτοξεύσουν» εκατέρωθεν απειλές.
Αυτή ήταν μόνο η τελευταία από τις περιπτώσεις όπου η νέα ιταλική κυβέρνηση ήλθε σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τον χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος.
Κυρίως και λόγω του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Matteo Salvini, η Ρώμη τηρεί σκληρή γραμμή και αρνείται συστηματικά να δεχτεί στο έδαφός της πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική.
Στην περίπτωση του «Diciotti», η κυβέρνηση Conte απείλησε ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, με την τελευταία να απαντά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές.
Πάντως, μετά τη λύση που δόθηκε με το «Diciotti», ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα ασκήσει βέτο στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, εάν το μπλοκ δεν κάνει περισσότερα για να μοιραστεί το βάρος των αφίξεων μεταναστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη-μέλη του μπλοκ δεν τήρησαν όσα είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου -μια σύνοδο που η Ιταλία είχε επίσης προσπαθήσει να τινάξει στον αέρα ασκώντας βέτο στα συμπεράσματα.
Ωστόσο, αυτό που… τρομάζει περισσότερο τους επενδυτές είναι ο προϋπολογισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που κυριολεκτικά θα μπορούσε να φέρει την κόντρα ΕΕ-Ιταλίας σε νέο επίπεδο.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά για μειώσεις φόρων και αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών, κινδυνεύοντας με μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, ανακοινώνοντας τη συμφωνία για τους μετανάστες του «Diciotti», απείλησε ευθέως ότι η χώρα του δεν μπορεί να τηρεί πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Μόλις χθες, ο Di Maio προειδοποίησε ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας ενδεχομένως να ξεπεράσει το ερχόμενο έτος το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές.
Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί τον φόβο και τρόμο οικονομολόγων και επενδυτών από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπισμού, τον περασμένο Μάιο.

To ρίσκο με τις αγορές

 

Με χρέος πάνω από το 130% του ΑΕΠ της και με μια σχετικά αργή οικονομική ανάπτυξη, η Ιταλία αποτελεί εδώ και καιρό πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται ήδη πάνω από το 3%, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας θα μπορούσαν να «εκτινάξουν» περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού.
Μια κρίση χρέους της Ιταλίας θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω ολόκληρη την ΕΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κρίση χρέους της πολύ μικρότερης ελληνικής οικονομίας είχε προκαλέσει αρκετούς τριγμούς.
Πέρα, όμως, από την οικονομία, η Ιταλία δείχνει να θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την ενοποίηση της ΕΕ.
Οι πολίτες δείχνουν να αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο το ευρώ, ενώ η νέα ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση θα μπορούσε να «παγώσει» τα φιλόδοξα σχέδια του γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν τύχει ψυχρής υποδοχής από το Βερολίνο.
Το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Μια παρόμοια κίνηση από την Ιταλία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλούσε ένα θανατηφόρο πλήγμα στην 25ετή πολιτική και οικονομική ένωση.
Πηγή: bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης