Επιχειρήσεις

Η ΡΑΕ αναθεωρεί προς τα κάτω την απόδοση κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΣΦΑ – Πιθανές προστριβές με τους νέους μετόχους

Η ΡΑΕ αναθεωρεί προς τα κάτω την απόδοση κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΣΦΑ – Πιθανές προστριβές με τους νέους μετόχους

Η αναθεώρηση θα οδηγήσει σε συντελεστή απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων της τάξης του 7%, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ

Με την μεταβίβαση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία SNAM - Fluxys – Enagas να παραμένει ανοιχτή, αφού ακόμη δεν έχει κατατεθεί το τίμημα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει την αναθεώρηση του WACC (Weighted Average Cost of Capital, Σταθμισμένο Μέσο Κόστος Κεφαλαίου), βάσει του οποίου προσδιορίζονται τα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου που αποτελούν και το βασικό έσοδο της εταιρίας.  
Η αναθεώρηση του WACC που θα πρέπει να γίνει ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2019 να ισχύσουν τα νέα τιμολόγια χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τριβές με τους επενδυτές αφού όλα δείχνουν ότι η ΡΑΕ προσανατολίζεται σε μείωση του δείκτη, ακολουθώντας ανάλογη πολιτική με αυτή που εφάρμοσε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ με βασικό επιχείρημα τη μείωση του οικονομικού ρίσκου της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεώρηση του WACC θα οδηγήσει σε συντελεστή απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων της τάξης του 7% (στα επίπεδα δηλαδή που ενέκρινε για τον ΑΔΜΗΕ), γεγονός που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στους επενδυτές.
Υπογραμμίζεται πως οι τελευταίοι είχαν διαμορφώσει το επιχειρηματικό και επενδυτικό τους σχέδιο προβλέποντας υψηλότερες αποδόσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εφέτος την Άνοιξη, η ΡΑΕ με την απόφασή της για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2018 - 2021 περιόρισε το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 7% για το 2018, στο 6,9% για το 2019, στο 6,5% για το 2020 και στο 6,3% για το 2021.
Την αμέσως προηγούμενη τετραετία το WACC για τον ΑΔΜΗΕ ξεκινούσε από το 8% και κατέληγε στο 7,3%.

Καμία δέσμευση από το Δημόσιο

Πάντως η προηγούμενη μεταβολή ενός από τους συντελεστές απόδοσης του ΔΕΣΦΑ και συγκεκριμένα της ανάκτησης εσόδων από προηγούμενα χρόνια, ήταν η αφορμή για το ναυάγιο του διαγωνισμού του 2013 και την αποχώρηση της Socar.
Υπενθυμίζεται δε ότι στην πρώτη φάση του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, οι εταιρίες που συμμετείχαν είχαν ζητήσει από το δημόσιο να εγγυηθεί ότι το WACC θα παραμείνει σταθερό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η επένδυση.
Πάντως τέτοια δέσμευση δεν δόθηκε και παρότι έχουν γίνει επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της κοινοπραξίας SNAM - Fluxys – Enagas και της ΡΑΕ, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κοινό τόπο.
Από την πλευρά του ο ΔΕΣΦΑ δεν έχει καταθέσει ακόμη την πρότασή του στην Αρχή.
Ένας από τους βασικούς λόγους της προς τα κάτω αναπροσαρμογής του WACC είναι η μείωση του ρίσκου της χώρας, το οποίο αποτελεί έναν από τους συντελεστές διαμόρφωσης του δείκτη απόδοσης κεφαλαίων.
Όσο η μείωση του ρίσκου όμως δεν αποτυπώνεται στα επιτόκια των ομολόγων του δημοσίου, τόσο πιο δύσκολα οι επενδυτές μπορούν να αποδεχθούν το αναγκαστικό ψαλίδισμα που θα επέλθει στα ρυθμιζόμενο έσοδό τους. 
Από την άλλη πλευρά, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιταλική SNAM που είναι και ο ηγέτης της κοινοπραξίας, προχωρεί στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εξαγοράς και βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και κυρίως με τη Eurobank.
Επισημαίνεται πως η Eurobank θα είναι και ο συντονιστής αν απαιτηθεί η συνδρομή και άλλων τραπεζών για την εξασφάλιση του δανείου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά.
Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 535 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα  251,3 εκατ. ευρώ αφορούν στο Δημόσιο που πουλά το 31% των μετοχών και τα υπόλοιπα 283,7 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ που ελέγχουν το 35% των μετοχών της εταιρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης