Τελευταία Νέα
Commodities

Μπαράζ αιτήσεων από τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες για απαλλαγή από τους δασμούς χάλυβα

Μπαράζ αιτήσεων από τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες για απαλλαγή  από τους δασμούς χάλυβα

Το υπουργείο Εμπορίου έχει λάβει περισσότερες από 37.000 αιτήσεις εξαίρεσης και είχε αποφασίσει μόνο για 2.871 έως τις 20 Αυγούστου.


Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσφατα χορήγησε δασμολογική απαλλαγή στην Chevron για τις εισαγωγές σωλήνων ιαπωνικού χάλυβα μήκους 4,5 ιντσών που χρησιμοποιoύνται για  την εξερεύνηση πετρελαίου.
Ωστόσο, το υπουργείο απέρριψε παρόμοιο αίτημα από την Borusan Mannesmann Pipe και απέκλεισε την εισαγωγή σωλήνων χάλυβα 4,5 ιντσών που εισήχθησαν από την Τουρκία οι οποίοι χρησιμοποιούνται  για τη διάνοιξη νέων πετρελαιοπηγών.
Ο λόγος: πολλές χαλυβουργίες των ΗΠΑ αντιτίθενται στην αίτηση της Borusan, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να προμηθεύσουν το προϊόν, σύμφωνα με το υπουργείο. Για την Chevron δεν υπήρχαν τέτοιες αντιρρήσεις.
Όταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump επέβαλε δασμούς 25% επί του εισαγόμενου χάλυβα την άνοιξη, η κυβέρνησή του επέτρεψε στις εταιρείες να ζητήσουν απαλλαγές εάν δεν υπήρχαν τα απαραίτητα διαθέσιμα μέταλλα σε επαρκή ποιότητα, ποσότητα ή σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Αλλά η διαδικασία για την έγκριση των εξαιρέσεων αποδεικνύεται αργή και αμφιλεγόμενη, καθώς ένας κατακλυσμός εφαρμογών «έπνιξε» το προσωπικό στο οποίο είχε αρχικά ανατεθεί στο έργο, ωθώντας το τμήμα να προσλάβει δεκάδες επιπλέον συμβασιούχους.
Σύμφωνα με το Reuters o περιορισμένος αριθμός των αποφάσεων που ελήφθησαν μέχρι τώρα, προκαλούν διαμαρτυρίες από απορριφθέντες αιτούντες και διαμάχες μεταξύ παραγωγών και εισαγωγέων προϊόντων από τους ξένους ανταγωνιστές τους.
Το υπουργείο Εμπορίου έχει λάβει περισσότερες από 37.000 αιτήσεις εξαίρεσης, πολύ περισσότερες από ό, τι σχεδίαζε να διαχειρισθεί να χειριστεί. Παρόλο που 130 εργαζόμενοι και εργολάβοι αξιολογούν τώρα τις αιτήσεις, ο οργανισμός είχε αποφασίσει μόνο για 2.871 από αυτές τις αιτήσεις έως τις 20 Αυγούστου.
Το τμήμα έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει 1.780 αιτήσεις και απέρριψε 1.091. Επέστρεψε περισσότερες από 6.000 αιτήσεις με  "λάθη κατάθεσης" από τους αιτούντες, οι οποίοι μπορούν να διορθώσουν και να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους.
Οι απορριφθέντες επέκριναν το υπουργείο για τη λήψη μερικές φορές παραπλανητικών αντιρρήσεων από τους εγχώριους προμηθευτές στην ονομαστική τους αξία και δεν έδωσαν στους εισαγωγείς την ευκαιρία να αντικρούσουν τα επιχειρήματά τους.
"Το τμήμα  είναι πλέον δύσκολο να ξοδέψει περισσότερα από λίγα λεπτά για να εξετάσει κάθε αίτηση", δήλωσε ο Bernd Janzen, της Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες που ζητούν δασμολογικές εξαιρέσεις.
Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι ζήτησε άδεια από το Κογκρέσο να ανακατανείμει 5 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά της κεφάλαια για να επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης. Το Κογκρέσο έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει μόνο την ανακατανομή 2 εκατομμυρίων δολαρίων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης