Διεθνή

Μεγάλη ναυτική βάση στα Κατεχόμενα θα κτίσει η Τουρκία – Στόχος και ο έλεγχος της κυπριακής ΑΟΖ

Μεγάλη ναυτική βάση στα Κατεχόμενα θα κτίσει η Τουρκία – Στόχος και ο έλεγχος της κυπριακής ΑΟΖ

Να κτιστεί σε κατάλληλο μέρος ζητά το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας

Μεγάλη ναυτική βάση σχεδιάζει να κτίσει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου η Τουρκία, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί» αναφέρει ότι την σχετική πρόταση την έχει καταθέσει το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας στο  υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές του κόσμου όσον αφορά την ενέργεια και τη στρατιωτική ασφάλεια.
«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία.
Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο μεταξύ άλλων κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αλλά και από την Ελλάδα προκειμένου να κυριαρχήσουν στα ενεργειακά πεδία της Μεσογείου αλλά και για απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή όπου υπάρχουν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσον αφορά τις ΑΟΖ και αφού επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, υπογραμμίζει πως η ναυτική βάση θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό πως το δημοσίευμα επισημαίνει και την ανάγκη «να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νησί».
 
 
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης