Commodities

Αισιόδοξοι οι Αιγύπτιοι για ενεργειακή συμφωνία με την Κύπρο

Αισιόδοξοι οι Αιγύπτιοι για ενεργειακή συμφωνία με την Κύπρο

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla δήλωσε κατά το παρελθόν στην El Watan ότι η Αίγυπτος θα φθάσει στην αυτάρκεια με φυσικό αέριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πετρελαίου Μεντ Γιουσέφ δήλωσε στην Ahram Online ότι η Αίγυπτος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί για τις συνεχιζόμενες επαναδιαπραγματεύσεις της συμφωνίας για το φυσικό αέριο στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία που πρέπει να γίνει εάν υπάρξει αλλαγή στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του πετρελαίου.

Ο Γιούσεφ πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία που ενδέχεται να συμβούν θα εγγυώνται μόνο οφέλη για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Κύπρου και των ξένων επενδυτών.

Μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος πρώην αξιωματούχος δήλωσε ότι «η Αίγυπτος είναι ο καλύτερος κόμβος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι μια εναλλακτική λύση στην Αίγυπτο θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί βραχυπρόθεσμα. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα είναι, πιθανόν, πολύ επιτυχής.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, η υπάρχουσα προκαταρκτική συμφωνία περιελάμβανε τη σύνδεση του πεδίου της Αφροδίτης με τα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου στο Idku και τη Damietta μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ύψους μέχρι 1 δισ. Δολαρίων.

Επί του παρόντος, το αργό πετρέλαιο brent διαπραγματεύεται στα περίπου 70 δολάρια το βαρέλι, από πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι που βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Αίγυπτο, ο Σαλάχ Χάφεζ δήλωσε στην Ahram Online ότι μια τέτοια συμφωνία είναι απαραίτητη για να εκμεταλλευτεί η Αίγυπτος την πιθανή παραγωγή αιγυπτιακών εταιρειών υγροποίησης φυσικού αερίου που εργάζονται μακριά από το εκατό τοις εκατό της δυναμικότητάς τους.

«Εάν περάσει η συμφωνία, η Αίγυπτος θα κερδίσει πολλά έσοδα από τη διαφορά της τιμής εισαγωγής του φυσικού αερίου από την Κύπρο και την τιμή εξαγωγής του υγροποιημένου», δήλωσε.

Όπως σημειώνουν αιγυπτιακά δημοσιεύματα, η Αίγυπτος επιδιώκει να είναι κέντρο συγκέντρωσης φυσικού αερίου για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και ενδεχομένως τον Λίβανο.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla δήλωσε κατά το παρελθόν στην El Watan ότι η Αίγυπτος θα φθάσει στην αυτάρκεια με φυσικό αέριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς συσσωρεύει παραγωγή από τον τομέα φυσικού αερίου Zohr και άλλα έργα. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για το πόσο φυσικό αέριο θα πρέπει να εξάγει η Αίγυπτος, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι "μεγάλες ποσότητες", αφού η ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Υπουργός είπε ότι η Αίγυπτος στοχεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις ξένες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το οικονομικό έτος 2018/19 που άρχισε τον Ιούλιο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης