Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΕΕ σταματά από τον Σεπτέμβριο τον έλεγχο στις εισαγωγές κινέζικων ηλιακών πάνελ

Η ΕΕ σταματά από τον Σεπτέμβριο τον έλεγχο στις εισαγωγές κινέζικων ηλιακών πάνελ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε για πρώτη φορά μέτρα αντιντάμπινγκ για τα κινεζικά ηλιακά πάνελ, πλακίδια και κυψελίδες το 2013 και τα επέκτεινε τον Μάρτιο του 2017 κατά 18 μήνες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταργήσει τον έλεγχο των εισαγωγών ηλιακών συλλεκτών και κυψελών από την Κίνα το Σεπτέμβριο, απορρίπτοντας αίτημα παραγωγών της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες σε μια πλημμύρα προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης για «επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος» και έλαβε υποστήριξη από την πλειοψηφία των 28 χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε για πρώτη φορά μέτρα αντιντάμπινγκ για τα κινεζικά ηλιακά πάνελ, πλακίδια και κυψελίδες το 2013 και τα επέκτεινε τον Μάρτιο του 2017 κατά 18 μήνες.
Οι κινέζοι κατασκευαστές επιτρέπεται να πωλούν ηλιακά προϊόντα στην Ευρώπη απαλλαγμένοι από δασμούς, εφόσον το κάνουν ή υπερβαίνουν μια ελάχιστη τιμή που έχει μειωθεί προοδευτικά. Αν πωλούνται για λιγότερο από αυτή την τιμή, υπόκεινται σε δασμούς μέχρι 64,9%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των συμφερόντων των κατασκευαστών της ΕΕ και εκείνων όπως οι εισαγωγείς και οι εγκαταστάτες που πιέζουν για μείωση του κόστους παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
Ανησυχεί επίσης για την αντίδραση του Πεκίνου, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν στα πρόθυρα ενός εμπορικού πολέμου για το θέμα  από το 2013.
Το EU ProSun, ο όμιλος παραγωγών της ΕΕ που ξεκίνησε την αρχική καταγγελία το 2012, είπε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την παράταση των μέτρων.
Η απόφαση του Πεκίνου για περιορισμό των εγκαταστάσεων σήμαινε ότι οι κινέζοι παραγωγοί είχαν περίπου 30 gigawatts πλεόνασμα δυναμικότητας για να διοχετεύσουν στις  λίγες αγορές μετά του δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδιάζει  η Ινδία, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μετά την Κίνα.
Η συνολική αγορά της ΕΕ είναι περίπου 7 gigawatt.
"Μόνο η ΕΕ παραβιάζει απερίφραστα όλα τα μέτρα και καλεί τους κινέζους παραγωγούς να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών και των τρίτων χωρών στην αγορά της ΕΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ProSun Milan Nitzschke προσθέτοντας ότι ορισμένες εταιρείες μελετούν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η SolarPower Europe, η οποία αντιπροσωπεύει όσους ανήκουν στην ηλιακή βιομηχανία αναφέρθηκε σε μελέτες της Επιτροπής, οι οποίες δείχνουν ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 30%, δημιουργώντας περίπου 45.000 θέσεις εργασίας εάν αρθούν τα μέτρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης