Ενέργεια

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΔΑ για ανάπτυξη απομακρυσμένων δικτύων φυσικού αερίου – Τι προβλέπει η ΡΑΕ για τη λειτουργία τους

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΔΑ για ανάπτυξη απομακρυσμένων δικτύων φυσικού αερίου – Τι προβλέπει η ΡΑΕ για τη λειτουργία τους

Η τροφοδότηση των δικτύων μπορεί να γίνεται είτε με απευθείας πρόσβαση χρηστών διανομής στα σημεία εισόδου του, είτε από τον διαχειριστή υπό την έννοια του εικονικού δικτύου

Τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας απομακρυσμένων δικτύων φυσικού αερίου, δηλαδή εγκαταστάσεων συμπιεσμένου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούν περιοχές όπου δεν υφίστανται αγωγοί, θέτει με απόφαση της που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.  
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που έχει καταρτίσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και θυγατρική της ΔΕΠΑ, για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών της χώρας αλλά και νησιών όπως η Κρήτη, η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος και η Ρόδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των σχετικών επενδύσεων για την επόμενη πενταετία υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΔΑ έχει συμπεριλάβει ήδη τα συγκεκριμένα έργα στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής της περιόδου 2018 - 2022. 
Πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι στον Οδικό Χάρτη  της Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017 ‐ 2022 προβλέπεται η ανάπτυξη  υποδομών διανομής CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου)  για την τροφοδοσία απομακρυσμένων καταναλωτών αλλά και πρατηρίων εφοδιασμού οχημάτων.
Επιπλέον προβλέπεται η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου για  θέρμανση και ψύξη στα κτήρια.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι:
•    Ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου μπορεί να  κατασκευάζει Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής εντός της
Περιοχής της αδείας του.
•    Στα Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής ισχύουν όλες οι διατάξεις του  Κώδικα και του Κανονισμού Τιμολόγησης.
•    Κατά την υποβολή προς έγκριση του Προγράμματος Ανάπτυξης  Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, ο Διαχειριστής μπορεί να να εισηγείται την κατασκευή Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής. Η πρόταση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη κόστους ‐ οφέλους.

Εφοδιασμός του δικτύου

Εξάλλου σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ,  η τροφοδότηση Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής μπορεί να γίνεται είτε με απευθείας πρόσβαση Χρηστών Διανομής στα Σημεία  Εισόδου του, είτε από τον Διαχειριστή, υπό την έννοια του Εικονικού  Δικτύου.
Στην περίπτωση πρότασης του Διαχειριστή για απευθείας πρόσβαση  Χρηστών στα σημεία Εισόδου του Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής, η εισήγηση
πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνει:
•    Κανόνες πρόσβασης των Χρηστών στον αποσυμπιεστή ή αεριοποιητή
•    Ενέργειες του Διαχειριστή  για τη διασφάλιση της ελάχιστης  πίεσης και των προδιαγραφών ποιότητας του αερίου
•    Ενέργειες του Διαχειριστή για τη διασφάλιση της ασφάλειας  εφοδιασμού των Τελικών Πελατών περιλαμβανομένων ιδίως των απαιτούμενων εγκαταστάσεων προσωρινής  αποθήκευσης, καθώς και ειδικών όρων στη Σύμβαση Χρήσης με
τους Χρήστες που δραστηριοποιούνται σε αυτό.
Σε ότι αφορά την πρόσβαση στο Απομακρυσμένο Δίκτυο Διανομής  μέσω Εικονικού Αγωγού CNG ισχύουν τα ακόλουθα:
Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης,  αξιολογεί την εισήγηση του Διαχειριστή και αποφαίνεται σχετικά με:
•    Την ανάπτυξη του Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής
•    Τον τρόπο υλοποίησης της τροφοδότησης του Απομακρυσμένου Δικτύου, βάσει κριτηρίων όπως:

(α) Χιλιομετρική απόσταση από υφιστάμενο δίκτυο.

(β) Επίπτωση στη Μέση Χρέωση Χρήσης Διανομής αλλά και πιθανή επίπτωση στη μέση τελική τιμή φυσικού αερίου των πελατών του Απομακρυσμένου Δικτύου.
(γ)  Διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού των  Πελατών, της επί ίσοις όροις πρόσβασης των Χρηστών Διανομής
και της ποιότητας του Φυσικού Αερίου.
(δ) Οικονομική αποτελεσματικότητα των διαφόρων διαθέσιμων
τεχνολογιών.
Εξάλλου σε περίπτωση έγκρισης τροφοδότησης μέσω Εικονικού Αγωγού, η ΡΑΕ εγκρίνει τη μέγιστη τιμή ανά kWh, κλιμακωτά ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση για την υπηρεσία του Εικονικού Αγωγού CNG/LNG γιατο επόμενο ημερολογιακό έτος.
Η μεθοδολογία καθορισμού της μέγιστης τιμής είναι κοστοστρεφής. 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ μπορεί να επιβάλει επιπλέον  όρους στον Διαχειριστή για την κατασκευή και τροφοδότηση Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής, όπως ενδεικτικά, την
εγκατάσταση δεύτερου,  εφεδρικού αποσυμπιεστή,  την εγκατάσταση  εφεδρικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους για την αδιάλειπτη  ηλεκτροδότηση του αποσυμπιεστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης