Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Προς αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15% το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Βουλγαρία: Προς αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15% το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Η αναμενόμενη διψήφια αύξηση θα  επηρεάσει  και τις τιμές θέρμανσης

Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 15% για να αντανακλά τις υψηλότερες τιμές στις διεθνείς αγορές, δήλωσε την Πέμπτη  23/8/2018 ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.
Σχεδόν όλος ο εφοδιασμός της Βουλγαρίας προέρχεται από τη ρωσική εταιρεία Gazprom με σύμβαση με δείκτη πετρελαίου.
Οι κανονισμοί απαιτούν από, την κρατική εταιρεία Bulgargaz, να καθορίζει την τιμή του φυσικού αερίου ανά τρίμηνο, βάσει της σύμβασής του με τη Gazprom, και ο ρυθμιστής ενέργειας λαμβάνει την τελική απόφαση.
"Θα υπάρξει σίγουρα μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Νερό Ivan Ivanov. "Υπάρχει πιθανότητα η πρόβλεψη της (κρατικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου) Bulgartransgaz" για αύξηση 15% να επιβεβαιωθεί.
"Όλα εξαρτώνται από τις τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά."
Ο Ivanov πρόσθεσε ότι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου θα επηρεάσει επίσης τις τιμές του ζεστού νερού και της θέρμανσης από την 1η Οκτωβρίου, αλλά αρνήθηκε να προβλέψει πόσο θα ήταν η αύξηση.
Τα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφέλειας  είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι αποτελούν μεγάλο μέρος των μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών.
Οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν διαμαρτυρίες το 2013, οι οποίες έπληξαν  την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η αύξηση που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα θα έβλαπτε τις βουλγαρικές βιομηχανίες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, επιβαρύνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, και θα μεταφραστούν σε υψηλότερους λογαριασμούς για ζεστό νερό και θέρμανση στα νοικοκυριά.
Επιχειρήσεις και βιομήχανοι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την αναμενόμενη διψήφια αύξηση.
"Προφανώς, μια τέτοια αύξηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία της Βουλγαρίας", δήλωσε στο Reuters ο Kamen Kolev, αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης βιομηχανικής ένωσης BIA στη Βουλγαρία, με τις χημικές, μεταλλουργικές και εταιρείες γυαλιού να επηρεάζονται περισσότερο.
"Θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για ορισμένες εταιρείες, καθώς θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους".
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα επηρεάσουν πιθανώς και τις τιμές του ψωμιού, καθώς το 60% των αρτοποιείων λειτουργούν με φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης