Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΙΟΒΕ: Ανακάμπτουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία, με σταθερότητα στις προβλέψεις για την παραγωγή

tags :
ΙΟΒΕ: Ανακάμπτουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία, με σταθερότητα στις προβλέψεις για την παραγωγή

Βελτίωση στα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, σταθερότητα στις προβλέψεις για την απασχόληση

Τον Ιούλιο σημειώνεται νέα βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, η οποία αυτόν τον μήνα ευθυγραμμίζεται με το σύνολο του δείκτη οικονομικού κλίματος και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου καταγράφεται ανάκαμψη. Άλλωστε, η γενικότερη δυναμική του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τους βραχυχρόνιους δείκτες σε διάφορους κλάδους, όπου οι τάσεις είναι κατά βάση ανοδικές.
Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις για το μετα-μνημονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλουν στη σταθεροποίηση του οικονομικού πλαισίου και επιτρέπουν τη βελτίωση των προσδοκιών σε τμήματα της οικονομίας.
Ακόμη και αν δεν δημιουργείται ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, και η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και περιορισμούς, οι αποφάσεις αφενός για μείωση της επιβάρυνσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αφετέρου η δέσμευση της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, μειώνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας.
Επιπλέον, παράγοντες με θετική επίδραση κατά τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή το εξωτερικό εμπόριο και η τουριστική κίνηση διατηρούν τη δυναμική τους.
 



Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι η έρευνα κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ολοκληρώθηκε πριν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική και ενδεχόμενες επιδράσεις δεν έχουν ενσωματωθεί ως τάση στα στοιχεία του Ιουλίου.
Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Μάιο -χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά 11,1% σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Απρίλιο η μεταβολή ήταν παρόμοια, ενώ, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, συνολικά στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 12,2%, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αντίθετα έχουν μειωθεί κατά την ίδια περίοδο κατά 5,7%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει μειωθεί από €8,05 δισεκ. στα €6,7 δισεκ., δηλαδή κατά 17%, όσο και το αρνητικό ισοζύγιο του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων.
Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο ήταν οριακά θετική (+0,5%), ενώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 1%.
Σε όρους τιμών παραγωγού, καταγράφεται οριακή πτώση τους τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο (-0,4%) και άνοδος της τάξης του 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


 


Βελτίωση στα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, σταθερότητα στις προβλέψεις για την απασχόληση

Η τάση του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύεται των μηνιαίων μεταβολών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.
Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 3, οι δύο δείκτες είναι πολύ κοντά, με το δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Ιούλιο υψηλότερα έναντι του Ιουνίου, στις 105,9 (από 103,1) μονάδες, αρκετά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (96,6 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη1, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης