Επιχειρήσεις

Στον Άκτωρα το έργο της μικρής επέκτασης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος

Στον Άκτωρα το έργο της μικρής επέκτασης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος

Η εργολαβία περιλαμβάνει την νότιοδυτική επέκταση του Κεντρικού Αεροσταθμού

Στον Άκτωρα κατοχυρώθηκε το έργο της μικρής επέκτασης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος που είχε προκυρηχτεί τον περασμένο Μάρτιο 2018.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εργολαβίες του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας που θα το φέρει πιο κοντά στο στόχο των 30 εκατ. επιβατών.
Η εργολαβία, η οποία είναι η πρώτη που γίνεται από την αρχή κατασκευής του αεροδρομίου, περιλαμβάνει την νότιοδυτική επέκταση του Κεντρικού Αεροσταθμού, που περιλαμβάνει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 14.950 τ.μ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2017, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών 433,5 εκατ. ευρώ από 406,6 εκατ. ευρώ το 2016, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 284,5 εκατ. ευρώ από περίπου 272 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 140 εκατ. ευρώ από 132 εκατ.
Συνολικά, η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2017 κατέγραψε την υψηλότερη ιστορικά ετήσια επίδοσή της, φτάνοντας τα 21,73 εκατομμύρια επιβάτες, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 1,7 εκατ. επιβάτες (+8,6%).
Ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 196 χιλιάδες υπερβαίνοντας τις πτήσεις του 2016 κατά 3,6%.
Η σημαντική άνοδος που επιτεύχθηκε το 2017 οφείλεται κυρίως στη διεθνή επιβατική κίνηση (+12%), ενώ η κίνηση εσωτερικού επίσης αυξήθηκε, αλλά σε μικρότερο βαθμό (+2%), επηρεασμένη κυρίως από τη μειωμένη προσφορά θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες κυρίως κατά τις χειμερινές περιόδους.
Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η 20ετής παραχώρηση του αεροδρομίου με το τίμημα να ανέρχετα στα 1,1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται έργα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεδιπλωθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση του terminal 1, του χώρου ελέγχου διαβατηρίων μη Σένγκεν χωρών και την υλοποίηση νέου χώρου στάθμευσης.
Ο ΔΑΑ έχει ήδη ολοκληρώσει επένδυση, ύψους 35 εκατ. ευρώ, με την οποία είναι σε θέση να υποδεχθεί 26 εκατομμύρια επιβάτες.
Η αναβάθμιση οδήγησε στην αύξηση σε 11.000 τ.μ. των εμπορικών χώρων και στην προσθήκη 21 καταστημάτων των οποίων ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 126.

Ελένη Μπότα
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης