Εξοικονομώ

Κέρδος τουλάχιστον 15% στο κόστος της ενέργειας για εμπόρους, εστιάτορες και βιοτέχνες

Κέρδος τουλάχιστον 15% στο κόστος της ενέργειας για εμπόρους, εστιάτορες και βιοτέχνες
Τα προγράμματα και τα τιμολόγια που προσφέρουν στους επαγγελματικούς καταναλωτές οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
Μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με τις ενεργειακές ανάγκες της επιχείρησής τους πριν επιλέξουν προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο θα πρέπει να ξέρουν ότι θα ανταμειφθούν με μείωση κατά τουλάχιστον 15% του ποσού που συνήθως πληρώνουν για την ηλεκτροδότηση του γραφείου, του εμπορικού καταστήματος, του εστιατορίου ή της βιοτεχνίας τους.
Ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο για έναν επαγγελματία, ειδικά αυτή την περίοδο όπου οι φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες επιβαρύνσεις περιορίζουν στο ελάχιστο – αν δεν εκμηδενίζουν – τα κέρδη της δραστηριότητάς του.   
Οι οκτώ εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική αγορά προσπαθούν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των επαγγελματιών πελατών προσφέροντας σ’ αυτούς ανταγωνιστικά προγράμματα και τιμολόγια που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καλό είναι να εκμεταλλευτούν για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε πελάτες που κάνουν χρήση παροχής χαμηλής τάσης με ισχύ μέχρι 250 kVA (kilo Volt Ampere, μονάδα μέτρησης του δυναμικού του ηλεκτρικού ρεύματος).

Τιμολόγιο μετά από διαπραγμάτευση
Ωστόσο, αν ο ενδιαφερόμενος πελάτης της χαμηλής τάσης είναι ένας σχετικά μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. αν πρόκειται για μια εμπορική επιχείρηση, μια εταιρία εστίασης ή μια αλυσίδα super market με πολλά υποκαταστήματα), τότε μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια μέσω διαπραγμάτευσης απευθείας με τον προμηθευτή.
Αποκλειστικά μέσω διαπραγμάτευσης διαμορφώνονται τα τιμολόγια για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν παροχή με συμφωνημένη ισχύ άνω των 250 kVA και οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των καταναλωτών μέσης τάσης. Οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος διαθέτουν ειδικά τμήματα, τα οποία μετά από μελέτη και ανάλυση των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης – υποψήφιου πελάτη διαμορφώνουν τη σχετική οικονομική προσφορά.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων, αυτές μπορούν να διεξάγουν διαγωνισμό, ζητώντας από τους παρόχους ηλεκτρικού να υποβάλλουν προσφορές για να επιλέξουν εκείνη που είναι η πλέον συμφέρουσα.
Σημειώνεται πως οι μεγάλοι καταναλωτές – είτε ανήκουν στη χαμηλή είτε στη μέση τάση –  αποτελούν από τους βασικούς στόχους, τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά, των εταιριών – παρόχων λόγω των καλύτερων περιθωρίων κέρδους και της μεγαλύτερης αξιοπιστίας – συνέπειας όσον αφορά στις πληρωμές.
Το World Energy News έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει τα προγράμματα που διαθέτουν οι οκτώ πάροχοι ηλεκτρικού και τα οποία αφορούν σε εμπορικούς και βιοτεχνικούς – βιομηχανικούς καταναλωτές, εκτιμώντας πως έτσι θα τους βοηθήσει να κάνουν μια πρώτη σύγκριση. Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στα προγράμματα των εταιριών Protergia, Ήρων, Volterra και nrg.

Protergia
Η εταιρία – πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Protergia προτείνει στους επαγγελματικούς καταναλωτές τέσσερα προγράμματα ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις επιμέρους ανάγκες των πελατών της.
Πιο συγκεκριμένα:
•    Το πρόγραμμα Protergia Επαγγελματικό 1 απευθύνεται σε επαγγελματίες χαμηλής τάσης με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 25 kVA. Το πάγιο τέλος χρήσης είναι 0,53 ευρώ το μήνα και το κόστος της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,0953 ευρώ.
•    Το πρόγραμμα Protergia Επαγγελματικό 1 xtra αφορά μόνο σε πελάτες σταθερής τηλεφωνίας Cosmote και Cosmote TV και για το διάστημα που αυτοί παραμένουν πελάτες Cosmote. Σε περίπτωση που πελάτης διακόψει τη συμβατική του σχέση με την Cosmote χάνει το δικαίωμα στο Protergia Επαγγελματικό 1 xtra και μεταβαίνει αυτόματα στο Protergia Επαγγελματικό 1. Το εν λόγω πρόγραμμα δεν χρεώνει πάγιο τέλος και η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,0953 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι σταθερή για δύο χρόνια, ενώ οι συνεπείς πελάτες εξασφαλίζουν έκπτωση 20% στη τιμή της κιλοβατώρας.
•    Το πρόγραμμα Protergia Επαγγελματικό 2 απευθύνεται σε επαγγελματίες χαμηλής τάσης με συμφωνημένη ισχύ παροχής μεγαλύτερη από 25 kVA και έως 250 kVA. Δεν χρεώνει πάγιο τέλος, ενώ για τον πρώτο χρόνο χρήσης δεν έχει κόστος για την ισχύ της παροχής. Η προσφορά αυτή ισχύει για 12μηνη παραμονή στη σύμβαση και για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης που θα υποβληθούν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017. Μετά την πάροδο του έτους, η χρέωση ισχύος είναι 1,10 ευρώ το μήνα ανά kW. Η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,0756 ευρώ. Οι συνεπείς πελάτες κερδίζουν έκπτωση 10% στην τιμή της κιλοβατώρας.
•    Το πρόγραμμα Protergia Επαγγελματικό 3 είναι κατάλληλο για επαγγελματικούς πελάτες χαμηλής τάσης που έχουν διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ημερήσιας και νυχτερινής ενέργειας. Το πάγιο τέλος χρήσης είναι 0,53 ευρώ ανά μήνα, με την τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στο 0,1043 ευρώ για την ημερήσια κατανάλωση και στο 0,0661 ευρώ για τη νυχτερινή. Οι πελάτες που εξοφλούν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους έχουν έκπτωση της τάξεως του 15% στην τιμή της κιλοβατώρας.

Ήρων
Με τρία προγράμματα για τους εμπορικούς και άλλα τόσα για τους βιοτεχνικούς - βιομηχανικούς καταναλωτές έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων η εταιρία Ήρων.
Για τους εμπορικούς πελάτες προσφέρει:  
•    Το πρόγραμμα Business 21 απευθύνεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που η παροχή τους έχει συμφωνημένη ισχύ μέχρι 25 kVA. Η εκκαθαριστική χρέωση στο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρεώνεται πάγιο και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,093 ευρώ.
•    Το Business 22 αφορά σε επιχειρήσεις που η παροχή τους έχει συμφωνημένη ισχύ από 35 ως 250 kVA. Η εκκαθαριστική χρέωση στο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχει πάγιο τέλος χρήσης, η χρέωση της ισχύος είναι 1,1 ευρώ ανά kW το μήνα και το κόστος της κιλοβατώρας είναι 0,071 ευρώ.
•    Το πρόγραμμα Business 23 απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν αυξημένη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος. Η εκκαθαριστική χρέωση στο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την τετραμηνιαία κατανάλωση. Δεν υπάρχει πάγιο και το κόστος ανά κιλοβατώρα ανέρχεται στο 0,099 ευρώ για το ημερήσιο ρεύμα και στο 0,0661 ευρώ για το νυχτερινό.
Για τους βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς πελάτες διαθέτει:
•    Το πρόγραμμα Industry 21 απευθύνεται σε εταιρίες που η παροχή τους έχει συμφωνημένη ισχύ μέχρι 25 kVA. Η εκκαθαριστική χρέωση στο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κιλοβατώρα κοστίζει 0,093 ευρώ και δεν υπάρχει πάγιο τέλος χρήσης.
•    Το Industry 22 αφορά σε επιχειρήσεις με συμφωνημένη ισχύ παροχής από 35 ως 250 kVA. Η εκκαθαριστική χρέωση στο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την μηνιαία κατανάλωση. Η χρέωση ισχύος είναι 1,1 ευρώ ανά kW το μήνα και η κιλοβατώρα χρεώνεται προς 0,071 ευρώ. Το πάγιο τέλος είναι μηδενικό.
•    Το πρόγραμμα Industry 23 απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν αυξημένη νυχτερινή κατανάλωση. Η εκκαθαριστική χρέωση στο λογαριασμό υπολογίζεται με βάση την τετραμηνιαία κατανάλωση. Δεν υπάρχει πάγιο τέλος, ενώ η κιλοβατώρα κοστίζει 0,099 ευρώ για την ημερήσια κατανάλωση και 0,0661 ευρώ για τη νυχτερινή.  
Η εταιρία Ήρων προσφέρει στους πελάτες της περαιτέρω εκπτώσεις και συγκεκριμένα 1% μείωση στο ισχύον τιμολόγιο ανάλογα με τη συνολική κατανάλωση, 1% έκπτωση μέσω της εξόφληση των λογαριασμών με πάγια τραπεζική εντολή, καθώς και 25% επιστροφή της εγγύησης – προκαταβολής ανά έτος στους συνεπείς καταναλωτές.

Volterra
Η εταιρία Volterra έχει σχεδιάσει για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές τρία προγράμματα, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες ηλεκτροδότησης της κάθε επιχείρησης.
Ειδικότερα:
•    Το πρόγραμμα Business V 21 απευθύνεται που κάνουν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος της κατηγορίας Γ21 και Γ21 Β με χαμηλές καταναλώσεις και μικρή ισχύ έως 25 kVA. Η κιλοβατώρα χρεώνεται προς 0,093 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει πάγιο τέλος και χρέωση ισχύος.
•    Το πρόγραμμα Business V 22 απευθύνεται σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες κατηγορίας Γ22 και Γ22 Β με χαμηλές καταναλώσεις και μικρή ισχύ από 25 έως 250 kVA. Το κόστος ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται στο 0,0745 ευρώ, ενώ η μηνιαία χρέωση ισχύος ανέρχεται στο 1,1 ευρώ ανά kW. Το πάγιο τέλος είναι μηδενικό.
•    Το πρόγραμμα Business V 23 Night απευθύνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς πελάτες κατηγορίας Γ23 με καταναλώσεις νυχτερινού ρεύματος ανεξαρτήτως ισχύος. Το πρόγραμμα δεν χρεώνει πάγιο τέλος και ισχύ, ενώ το κόστος της κιλοβατώρας είναι 0,099 ευρώ για το ημερήσιο ρεύμα και 0,0661 ευρώ για το νυχτερινό ρεύμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πελάτες της Volterra που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους κερδίζουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό της επιχείρησής τους.  

nrg
Με τρία ευέλικτα προγράμματα επιδιώκει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των επαγγελματιών πελατών της η εταιρία – πάροχος nrg.
Συγκεκριμένα:
•    Το πρόγραμμα FLEXI 1 δίνει τη δυνατότητα στον εμπορικό και βιομηχανικό καταναλωτή να μεταφερθεί αυτόματα στην κατηγορία που ταιριάζει στην πραγματική του ανάγκη ηλεκτροδότησης. Απευθύνεται δε σε καταναλωτές με συμφωνηθείσα ισχύ παροχής έως 25 kVA. Για μηνιαία κατανάλωση μέχρι 2.500 kWh η χρέωση της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στο 0.093 ευρώ και για μεγαλύτερες καταναλώσεις στο 0,092 ευρώ. Δεν υπάρχει μηνιαίο πάγιο, ενώ προσφέρεται έκπτωση της τάξεως του 15% στις εμπρόθεσμες εξοφλήσεις λογαριασμών.
•    Το πρόγραμμα FLEXI 2 απευθύνεται σε καταναλωτές με συμφωνηθείσα ισχύ παροχής μεγαλύτερης των 25 kVA που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια για επαγγελματική χρήση (κτίρια γραφείων, χώρους μεγάλων καταστημάτων, μικρές βιοτεχνίες, εστιατόρια, φούρνους, μεσαίες βιομηχανίες κ.α.). Δεν χρεώνει πάγιο τέλος χρήσης και μεταφέρει τον καταναλωτή αυτόματα στην κατηγορία που ταιριάζει στις πραγματικές του ενεργειακές ανάγκες. Οι χρεώσεις της ενέργειας διαμορφώνονται στο 0,0795 ευρώ η κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 5.000 kWh, στο 0,0785 ευρώ για καταναλώσεις από 5.001 έως 10.000 kWh, στο 0,0775 ευρώ για καταναλώσεις 10.001 – 15.000 kWh, στο 0,0765 ευρώ για καταναλώσεις 15.001 – 20.000 kWh και στο 0,0755 ευρώ για καταναλώσεις μεγαλύτερες των 20.000 kWh. Οι συνεπείς στις πληρωμές πελάτες επιβραβεύονται με έκπτωση της τάξεως του 12% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
•    Το πρόγραμμα Exclusive αφορά σε  επιχειρήσεις με τουλάχιστον πέντε ή περισσότερες παροχές που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, ανεξάρτητα από τη συμφωνηθείσα ισχύ της κάθε παροχής. Το πρόγραμμα δεν χρεώνει πάγιο τέλος χρήσης, ενώ η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται μετά από ανάλυση του ενεργειακού προφίλ του κάθε επαγγελματία. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να εξασφαλίσει έκπτωση που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 25%.
Επισημαίνεται πως ο πελάτης της nrg εξασφαλίζει, επίσης, επιστροφή του 30% της εγγύησης σε περίπτωση που εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους δώδεκα πρώτους λογαριασμούς ρεύματος. Αν η εμπρόθεσμη εξόφληση αφορά τους πρώτους έξι λογαριασμούς, τότε το ποσοστό επιστροφής της εγγύησης είναι 20%.
Επισημαίνεται πως η τιμή της κιλοβατώρας, όπως αυτή αναφέρεται στα προγράμματα των εταιριών – παρόχων, είναι προ ΦΠΑ. Η επιβάρυνση του ΦΠΑ είναι 13%, με εξαίρεση τα νησιά της Σαμοθράκης και της Σκοπέλου όπου ο σχετικός φόρος είναι 9%.
Η τιμή της κιλοβατώρας είναι το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιείται από εταιρία σε εταιρία, καθώς οι υπόλοιπες χρεώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού (για δίκτυο μεταφοράς και διανομής, Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίου Ρύπων, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κτλ) είναι κοινές για όλους τους παρόχους.


Σημείωση: Το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ με τα προγράμματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των εταιριών Green, Elpedison, Watt + Volt και ΔΕΗ, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του World Energy News την προσεχή Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης