Διεθνή

Στο στόχαστρο της Merkel μπαίνει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν

Στο στόχαστρο της Merkel μπαίνει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν

Μετά την επίθεση Trump για τους ενεργειακούς  δεσμούς με την Ρωσία  

Μετά την κριτική του  Πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump ότι βασίζεται πάρα πολύ στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μεταβαίνει  αυτή την εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσει την ανάπτυξη ενός αγωγού για την παροχή αερίου στην Ευρώπη από την Κασπία.
Η επίσκεψη υπογραμμίζει το άνοιγμα της Merkel στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προσιτού φυσικού αερίου, καθώς εξακολουθεί να δεσμεύεται για τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία.
"Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του νότιου διαδρόμου", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters.
"Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου από άλλες περιοχές, όχι μόνο από τη Ρωσία, στην Ευρώπη".
Στο Μπακού, η Merkel θα συζητήσει θέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υποδομής για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο ενός αγωγού φυσικού αερίου από τον τεράστιο τομέα του Shah Deniz στην Ευρώπη.
Το Shah Deniz II αναμένεται να παράγει 16 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2020, με 10 δισ. bcm προοριζόμενα για την Ευρώπη και 6 δις. bcm για την Τουρκία και τη Γεωργία.
Αργότερα, το αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί από το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ιράκ στην Ευρώπη.
Σε μια ένδειξη προόδου προόδου, το Ιράν, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν κατ 'αρχήν αυτό το μήνα σχετικά με τον τρόπο διαχωρισμού των δυνητικά τεράστιων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας.
Ωστόσο, ο νότιος αγωγός υπονομεύεται από το Nord Stream 2, μια πρωτοβουλία της Gazprom που θα διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη στα 110 δισ. bcm. Αυτός ο αγωγός είναι ευπρόσδεκτος από μεγάλο μέρος της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία θέλει όσο το δυνατόν πιο φθηνό φυσικό αέριο.
Τον περασμένο μήνα, ο Trump, ο οποίος πιέζει τη Γερμανία να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις  ΗΠΑ, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτος» της Ρωσίας εξαιτίας της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Ο Trump έχει ονομάσει το Nord Stream 2 "τρομακτικό".

Η Γερμανία εισήγαγε το 39% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής αρχής εξωτερικού εμπορίου BAFA.
Η Merkel συζήτησε το θέμα της ενέργειας στις συνομιλίες  που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στο Βερολίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς προσπαθεί να περιορίσει την κριτική για τον  Nord Stream 2, εξασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία δεν θα πληγεί από χαμηλότερα έσοδα από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.
Η Merkel θα επισκεφθεί επίσης τη Γεωργία και την Αρμενία κατά την διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού  της, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη. Επίσης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν Ilham Aliyev το Σάββατο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης