Διεθνή

Qatar και Glencore εκτιμούν στα 7,4 δισ. ευρώ το προς πώληση 14,2% της Rosneft

Qatar και Glencore εκτιμούν στα 7,4 δισ. ευρώ το προς πώληση 14,2% της Rosneft

Η Qatar Investment Authority (QIA) θα αγοράσει το μερίδιο 14,16% του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού από την κοινή επιχείρηση

Η QHG Oil Ventures, μια κοινοπραξία μεταξύ της Qatar Investment Authority και της Glencore, έχει εκτιμήσει το 14,2% της Rosneft, το οποίο πωλεί, στα 7,4 δισ. ευρώ (8,4 δισ. δολάρια), ανέφερε την Τετάρτη 15/8 το οικονομικό δελτίο της QHG.
Σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη τον Μάιο, η Qatar Investment Authority (QIA) θα αγοράσει το μερίδιο 14,16% του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού από την κοινή επιχείρηση με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Η αποτίμηση των μετοχών ανέρχεται σήμερα σε 4,94 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την QHG, η οποία υπέβαλε οικονομική έκθεση για πρώτη φορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η QIA ήδη κατέχει έμμεσα μέρος του ποσοστού μέσω της κοινοπραξίας, δεν είναι σαφές πόσο θα πληρώσει για την εξαγορά.
Η QHG δημιουργήθηκε από την QIA και τη Glencore το 2016 για να επενδύσει στη Rosneft και αγόρασε ποσοστό 19,5% στη ρωσική εταιρεία για 10,2 δισ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η QHG ανέφερε ότι το μερίδιο τώρα εκτιμάται στα 10,4 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αλλάξει ελάχιστα σε δύο χρόνια.
Η QHG ανέφερε επίσης στο δημοσιονομικό δελτίο, το οποίο καλύπτει την περίοδο μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2016 και 31 Μαΐου 2018, ότι κέρδισε περισσότερα από 672 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο αυτή, κυρίως από μερίσματα της Rosneft.
Η πώληση του μεριδίου της Rosneft το 2016 καθοδηγήθηκε από το Κρεμλίνο την εποχή εκείνη ως συμφωνία ορόσημο και ψήφο εμπιστοσύνης στη ρωσική οικονομία, παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Όμως η συμφωνία, από την αρχή, δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το πώς ήταν δομημένή.

Μετά την ανακοίνωση της συναλλαγής το 2016, διαπιστώθηκε ότι ήταν μόνο μια ενδιάμεση συμφωνία και ότι δεν είχε ακόμη βρεθεί ένας μακροπρόθεσμος αγοραστής για το μερίδιο.
Η Rosneft  την περασμένη χρονιά έφθασε κοντά σε συμφωνία με την CEFC της Κίνας, αλλά η συμφωνία αυτή αντιμετώπισε προβλήματα, αφού ο ιδρυτής της CEFC και ο πρόεδρος της Ye Jianming ερευνήθηκαν από κινεζικές αρχές για ύποπτα οικονομικά εγκλήματα, ανέφερε το Reuters τον Μάρτιο.
Τελικά το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ συμφώνησε να γίνει ο μόνιμος ιδιοκτήτης, με αποτέλεσμα τη συμφωνία πώλησης τον Μάιο.
Στα οικονομικά της αποτελέσματα, η QHG ανέφερε ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η QIA θα κατέχει τελικά ποσοστό συμμετοχής 18,93% στην Rosneft και η Glencore θα κατέχει το 0,57%.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης του 19,5% της Rosneft στις Glencore και QIA, οι μετοχές της Rosneft διαπραγματεύονταν γύρω στα 356,3 ρούβλια (4,7 ευρώ) ανά μετοχή σε σύγκριση με 427,1 ρούβλια την Τετάρτη 15/8/2018.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης