Διεθνή

Αλβανία: Αναμένει προσφορές για την πρώτη ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Αδριατική

Αλβανία: Αναμένει προσφορές για την πρώτη ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Αδριατική

Η Αλβανία αναμένει επενδύσεις ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ

Η Αλβανία ζήτησε προσφορές για την κατασκευή του πρώτου σταθμού ηλιακής ενέργειας στην Αδριατική, υποσχόμενη στους επενδυτές ότι θα ευνοούσε όποιον δεσμευόταν να αυξήσει την ικανότητα και να πουλήσει την ενέργεια πιο φτηνά στον διανομέα της, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters την Παρασκευή.
Με περισσότερο από  το 90% της ισχύος της Αλβανίας να παράγεται από ποτάμια και ένα νεόκτιστο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν λειτουργεί, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Edi Rama θέλει να εγκαταστήσει 120 MW ηλιακής και 70 MW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020.
Η Αλβανία αναμένει επενδύσεις ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι κανόνες υποβολής προσφορών προβλέπουν ότι κάθε εταιρεία που πληροί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα λάβει 70 βαθμούς.
Οι υπόλοιποι 30 βαθμοί, οι οποίοι πιθανότατα θα κρίνουν το αποτέλεσμα, θα δοθούν στην εταιρεία που θα επιλέξει να πωλήσει φθηνότερα  στο μονοπώλιο του διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας OSSHE, εξασφαλίζοντας έναν εγγυημένο αγοραστή για το πρώτο εξάμηνο της ανανεώσιμης τριετούς διάρκειας συμφωνίας.
Θα δίνει επίσης βαθμούς σε όποιον υποψήφιο δεσμεύεται να προσθέσει 20-50 MW στην αρχική χωρητικότητα των φωτοβολταϊκών πάνλε των 50 MW. Η ισχύς από την επιπλέον χωρητικότητα θα πωλείται ελεύθερα.
Η περιοχή Akernia κοντά στο λιμάνι της Βόρειας Αδριατικής έχει επιλεγεί ως η θέση της μονάδας, επειδή έχει την υψηλότερη δυναμική απόδοση ηλιακής ενέργειας. Η δυνητική παραγωγή ηλιακής ενέργειας υπολογίζεται σε περισσότερο από 1.600 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το Υπουργείο Ενέργειας θα  συναντήσει μια ομάδα τριών ενδιαφερομένων στις 27 Αυγούστου θα τους ξεναγήσει στην περιοχή και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης