Διεθνή

Oilprice.com: Υψηλού ρίσκου η ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας

Oilprice.com: Υψηλού ρίσκου η ενεργειακή στρατηγική της Ρωσίας

Η συμμετοχή μεγάλων ρωσικών ενεργειακών εταιρειών παρέχει στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κυρώσεις, τους απαραίτητους πόρους για να διευρύνουν την πετρελαϊκή τους βιομηχανία και "μετατρέπονται" σε ένα ευέλικτο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για να προωθεί τα συμφέροντά της η Μόσχα

Ο τομέας της ενέργειας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω του «πετροδολαρίου» που είναι το πιο σημαντικό νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η Ουάσινγκτον μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή περιορίζοντας την πρόσβαση στο δολάριο μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της.
Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στα σχέδια της Ουάσινγκτον, καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων της προέρχονται από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους σε πολλές ασταθείς χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Αυτή η τακτική από τη Ρωσία έχει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και σημαντικό κίνδυνο.
Το επίπεδο του κινδύνου αποδεικνύεται από την απουσία δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών σε αυτές τις περιοχές.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες της δύσης δεν δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές λόγω της εξάρτησης τους από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Βενεζουέλα και το Ιράν αποτελούν πρωταρχικά παραδείγματα πετρελαϊκών χωρών που υποφέρουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η απουσία πολλών μεγάλων δυτικών εταιρειών πετρελαίου σε ασταθείς περιοχές είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εμπλέκονται ρωσικές εταιρείες, τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές.
Ο περιορισμένος ανταγωνισμός ενισχύει τη θέση των ρωσικών επιχειρήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις.
Οι χώρες που βρίσκονται με αντιμέτωπες με αμερικανικές κυρώσεις, αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε πολλές περιπτώσεις, καθώς πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας κακής συμφωνίας ή καθόλου συμφωνίας.
Ένα πρωταρχικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή της Μόσχας στο Ιράν, η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια των κυρώσεων που οφείλονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ρωσία μπόρεσε να επιτύχει μια συμφωνία ανταλλαγής, όπου ανταλλάχθηκαν ιρανικό πετρέλαιο για άλλα προϊόντα.
Η συμφωνία αυτή παρέκαμπτε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις κυρώσεις.
Ακόμα και τώρα, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και πρόκειται να επαναφέρουν τις κυρώσεις, η Μόσχα και το Ιράν εντείνουν τη συνεργασία τους.
Μέρες πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Ελσίνκι και τη συνάντηση των προέδρων Putin και Trump, ιρανοί αξιωματούχοι προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα για μια επένδυση 50 δισ. δολαρίων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ενώ οι δυτικές επιχειρήσεις διστάζουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν, πόσο μάλλον να αυξήσουν τη συνεργασία τους, οι ρωσικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους με ακόμη περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στη Μέση Ανατολή.
Η πολιτική αστάθεια και οικονομική κατάρρευση στη Βενεζουέλα προκάλεσε μια σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, αλλά δημιούργησε επίσης μια ευκαιρία για κινεζικές και ρωσικές εταιρείες.
Υποστηριζόμενοι πολιτικά από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χορηγήσει δάνεια και έχουν παράσχει στήριξη στις οποίες δεν θα τολμούσαν οι εταιρείες της δύσης.
Ωστόσο, η ενέργεια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων για τη Μόσχα.
Η συμμετοχή μεγάλων ρωσικών ενεργειακών εταιρειών παρέχει στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κυρώσεις, τους απαραίτητους πόρους για να διευρύνουν την πετρελαϊκή τους βιομηχανία.
Παράλληλα μετατρέπει αυτές τις χώρες στο να εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία και ως εκ τούτου να "μετατρέπονται" σε ένα ευέλικτο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για να προωθεί τα συμφέροντά της η Μόσχα.
Αν και οι πιθανές αποδόσεις είναι σημαντικές, οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά.
Κάθε δολάριο, ρούβλι ή ευρώ που ξοδεύεται ή κάθε ρωσικός μηχανικός που αποστέλλεται στο εξωτερικό είναι ένας ακόμη που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της εγχώριας ρωσικής βιομηχανίας.
Ωστόσο, το ίδιο επιχείρημα μπορεί να εφαρμοστεί στην αντίθετη κατεύθυνση.
Καθώς η Ρωσία επεκτείνει τη συνεργασία της με τον ΟΠΕΚ - αυξάνοντας την πιθανότητα οι περικοπές παραγωγής της να εφαρμοστούν ευρύτερα στο μέλλον - η στήριξη της παραγωγής σε άλλες χώρες θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος χρησιμοποίησης των πόρων όταν η εγχώρια παραγωγή είναι τεχνητά περιορισμένη.
Ωστόσο, θέτοντας ρωσικές εταιρίες και οικονομικούς πόρους σε ξένες οικονομίες, η Μόσχα κινδυνεύει να συνδεθεί μαζί τους.
Οι ρωσικές επενδύσεις στο Ιράν και το Ιράκ είναι σημαντικές.
Έτσι είναι και η συμμετοχή της στη Συρία.
Η Μόσχα πραγματοποιεί μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης με όλους τους παράγοντες της σύγκρουσης.
Το Ιράν, τη Δύση, την Τουρκία, το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.
Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Trump, υποστηριζόμενη από το ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας και το Ισραήλ, ασκεί πίεση για τη μείωση της επιρροής του Ιράν στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Η σημαντική επιρροή του Ιράν στις τοπικές οργανώσεις και τις πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ, του δίνει τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στη ρωσική πολιτική στη Μέση Ανατολή.
Η πρόσφατη εξέγερση στο Νότιο Ιράκ λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση.
Οι διαδηλωτές, εν μέρει, στράφηκαν προς τον ενεργειακό τομέα όπου η Lukoil, για παράδειγμα, έχει σημαντικές επενδύσεις.
Παρόλο που δεν προκλήθηκαν ζημιές στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, οι διαμαρτυρίες είναι ένα άλλο παράδειγμα πόσο ευάλωτες ρωσικές επενδύσεις μπορούν να γίνουν σε αυτές τις περιοχές.
Αν και εύλογο, είναι απίθανο το Ιράν να χρησιμοποιήσει τις επενδύσεις πετρελαίου της Ρωσίας για να ασκήσει επιρροή.
Η Τεχεράνη δεν έχει την πολυτέλεια να βλάψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, εξετάζοντας τώρα πόσο απομονωμένη είναι σήμερα.
Είναι ίσως αυτή η γνώση που δίνει στη Ρωσία την εμπιστοσύνη για να εμπλακεί όλο και περισσότερο στο Ιράν.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης