Διεθνή

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ισραήλ για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση του Ιράν στον Περσικό Κόλπο

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ισραήλ για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση του Ιράν στον Περσικό Κόλπο

H Τεχεράνη να ξεκινήσει μία τόσο σημαντική άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας ενδέχεται να περιλαμβάνει η απόδειξη της ικανότητάς της να κλείσει το Στενό του Ορμούζ

Μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το CNN. Η είδηση αυτή έχει θορυβήσει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ.
Όπως αναφέρουν εντός των επόμενων 48 ωρών θα μπορούσε η Τεχεράνη να ξεκινήσει μία τόσο σημαντική άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας ενδέχεται να περιλαμβάνει η απόδειξη της ικανότητάς της να κλείσει το Στενό του Ορμούζ.    
«Γνωρίζουμε την αύξηση των ιρανικών ναυτικών επιχειρήσεων στον Αραβικό Κόλπο, το Στενό του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν.
Παρακολουθούμε στενά και θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο πλωτές οδούς », δήλωσε στο CNN ο πλοίαρχος William Urban,εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Το Στενό του Ορμούζ είναι ένα στρατηγικά κρίσιμο πέρασμα που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Αραβική Θάλασσα, το οποίο είναι κρίσιμο για τη διεθνή ναυτιλία και ιδιαίτερα για το παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών στρατιωτικών, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν συγκεντρώνουν στη θαλάσσια περιοχή έναν στόλο 100 σκαφών, πολλά εκ των οποίων είναι μικρά.
Επίσης στην άσκηση αναμένεται να εμπλακούν ιρανικά αεροσκάφη.
Επιπλέον εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν και να συμμετάσχουν και ορισμένες τακτικές ιρανικές δυνάμεις.
Η άσκηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν μόνο ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο, το USS The Sullivans στο εσωτερικό του Περσικού Κόλπου, υποστηρίζουν αρκετοί αξιωματούχοι.
Άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βρίσκονται κοντά και υπάρχουν πολυάριθμα πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή.
Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να ενθαρρύνει άλλα κράτη στην περιοχή, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, να υιοθετήσουν μια ισχυρή γραμμή για να διατηρήσουν τον Κόλπο ανοιχτό μπροστά στην αυξανόμενη ιρανική ρητορική.

Το Ισραήλ προειδοποιεί το Ιράν με στρατιωτική απάντηση  

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε το Ιράν ότι αν επιχειρήσει να εμποδίσει τη διέλευση στα στρατηγικά στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ στην Ερυθρά θάλασσα, θα βρεθεί πιθανώς αντιμέτωπο με έναν διεθνή συνασπισμό στον οποίο θα συμμετέχει το Ισραήλ.
«Αν το Ιράν προσπαθήσει να μπλοκάρει τα στενά του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν διεθνή συνασπισμό που θα είναι αποφασισμένος να το εμποδίσει αυτό και αυτός ο συνασπισμός θα περιλαμβάνει όλες τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ», δήλωσε ο Netanyahu.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλούσε σε μια στρατιωτική παρέλαση αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στη Χάιφα, όπου ο υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman πρόσθεσε σε ξεχωριστή ομιλία του ότι το Ισραήλ «άκουσε πρόσφατα απειλές για πλήγματα ενάντια σε ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα».

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης