Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυτή είναι η απόφαση της ΡΑΕ που ανοίγει τον δρόμο στη συμφωνία με την Socar για τον ΔΕΣΦΑ

Αυτή είναι η απόφαση της ΡΑΕ που ανοίγει τον δρόμο στη συμφωνία με την Socar για τον ΔΕΣΦΑ
Οι νέοι επενδυτές του ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar κι η ιταλική Snam, θα λάβουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα τα προβλεπόμενα έσοδα από τις επενδύσεις της εταιρείας.
Την απόφαση της σχετικά με τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αίσια εκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Socar και την Snam για την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας.
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η απόφαση επιβεβαιώνουν τα όσα είχε αναφέρει το worldenergynews.gr σε σχετικό δημοσίευμα την περασμένη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πλέον έχει κάνει από την πλευρά της ότι είναι δυνατόν, ώστε να κλείσει η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ.
Τώρα, πλεόν, η έκβαση του διαγωνισμού, που ...σέρνεται από το 2013, θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές προθέσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Ειδικότερα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από το 2017 διαμορφώνονται μεσοσταθμικά σε 30% με 35%.
Επίσης, καθορίζεται το ποσό της λεγόμενης ανακτήσιμης διαφοράς, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των πραγματικών και των προβλεπόμενων εσόδων από τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ.
Η περίοδος αυτή είναι τελικώς από το 2007 ως και το 2016 και όχι ως το 2015 όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Στα 326 εκατ. ευρώ η ανακτήσιμη διαφορά

Έτσι, το ποσό ανεβαίνει στα 326 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ που είχε υπολογισθεί για την περίοδο 2006-2015.
Επίσης, η περίοδος επιμερισμού των 326 εκατ. ευρώ είναι τα επόμενα 20 χρόνια και όχι 40 όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση.
Με άλλα λόγια, με τις νέες ρυθμίσεις που ενέκρινε η ΡΑΕ, οι επενδυτές του ΔΕΣΦΑ θα λάβουν μέσα στα επόμενα 20 έτη 326 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία Σκουρλέτη το καλοκαίρι από τη Βουλή, η ανακτήσιμη διαφορά για την περίοδο 2006-2015 θα ήταν 829 εκατ. ευρώ και η περίοδος επιμερισμού 40 έτη.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ θα ανέρχονταν ως 68,5% περίπου, επιβαρύνοντας τις τελικές τιμές για τους καταναλωτές (οκιακούς και βιομηχανικούς) από 2% ως 4% περίπου.
Ουσιαστικά, με τις νέες ρυθμίσεις αντί να λάβουν οι επενδυτές 829 εκατ. ευρώ σε 40 χρόνια, θα πάρουν 326 εκατ. ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια, δηλαδή ως το 2035.
Μάλιστα η είσπραξη αυτών των εσόδων θα είναι εμπροσθοβαρής, καθώς τα σχετικά ποσά είναι υψηλότερα τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2017 και το 2018 τα έσοδα θα ανέλθουν σε 3 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης