Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιπλέον 340 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας προς διάθεση στις δύο επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ – Ενεργοποιείται εκ νέου η ρήτρα απόκλισης μεριδίου της ΔΕΗ

Επιπλέον 340 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας προς διάθεση στις δύο επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ – Ενεργοποιείται εκ νέου η ρήτρα απόκλισης μεριδίου της ΔΕΗ

Η αίσια έκβαση της διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση του μηχανισμού προσαύξησης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος

Στις 340 MWh/h κινούνται, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), οι επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από την ενεργοποίηση της ρήτρας απόκλισης του μεριδίου της ΔΕΗ από τους μνημονιακούς στόχους στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Ειδοποιός διαφορά από τις προηγούμενες αντίστοιχες εισηγήσεις της ΕΧΕ είναι πως αυτή τη φορά η σχετική προσαύξηση είναι μειωμένη κατά 50%, όπως είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης η κυβέρνηση με τους δανειστές να εφαρμοσθεί με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, το μερίδιο της ΔΕΗ απέκλινε περίπου 12 ποσοστιαίες μονάδες από τον υφιστάμενο στόχο.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΕΧΕ, αν δεν είχε συμφωνηθεί ο «οδικός χάρτης» αποκλιμάκωσης των επιπλέον δημοπρατούμενων ποσοτήτων, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου, η προσαύξηση θα κυμαινόταν γύρω στις 680 MWh/h.
Η σχετική εισήγηση της ΕΧΕ προς τη ΡΑΕ προβλέπει την κατανομή αυτών των ποσοτήτων στις δύο επόμενες δημοπρασίες.
Έτσι, οι 340 MWh/h θα επιμερισθούν στην τέταρτη και τελευταία δημοπρασία της φετινής χρονιάς (που θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου), καθώς και στην πρώτη του 2019.
Η απόφαση της ΡΑΕ επί της εισήγησης της ΕΧΕ αναμένεται άμεσα, ενώ όσον αφορά την επόμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου, οι έξτρα ποσότητες θα προστεθούν στις 511 MWh/h που είναι ήδη προγραμματισμένο να εκχωρηθούν.

Προς κατάργηση η ρήτρα απόκλισης

O «οδικός χάρτης» προβλέπει την πλήρη κατάργηση του εν λόγω μηχανισμού από την επομένη χρονιά.
Για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι να έχει αίσια έκβαση η διαδικασία της αποεπένδυσης και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις αγοραπωλησίας μετοχών (share purchase agreements) για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τον προσεχή Οκτώβριο, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Υπενθυμίζεται πως η ρήτρα απόκλισης εφαρμόζεται κάθε εξάμηνο που το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική είναι τουλάχιστον κατά 2% μεγαλύτερο από την συμφωνηθείσα αποκλιμάκωση του μεριδίου της ΔEH.
Κάτι που, με δεδομένο το αργό «άνοιγμα» της εγχώριας λιανικής αγοράς, στην πράξη σημαίνει πως από τη θεσμοθέτηση του μέτρου δεν έχει υπάρξει εξάμηνο που δεν ενεργοποιήθηκε.
Έτσι, για παράδειγμα, τον περασμένο Ιανουάριο η ΡΑΕ αποφάσισε, με βάση την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ (ο οποίος είχε τότε την αρμοδιότητα της χονδρεμπορικής αγοράς πριν αυτή «περάσει» στην ΕΧΕ), να προστεθούν επιπλέον 594 MWh/h στις δημοπρατούμενες ποσότητες του 2018, λόγω της απόκλισης του μεριδίου της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2017 από τον αντίστοιχο μνημονιακό στόχο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης